Hlavní obsah

Rožmberk, hrad spojený s Petrem Vokem, nabízí také bohaté sbírky rodu Buquoyů

Novinky, Petr Hejna

Úchvatný pohled na Rožmberk je jednou z prvních dominant při splavování Vltavy, avšak ještě nezapomenutelnější je při osobní návštěvě jeho historií nasáklých komnat a sbírek.

Foto: Petr Hejna

hrad Rožmberk

Článek

Vznik komplexu Horního a Dolního hradu je datován k první polovině 13. století, v roce 1551 byla panství postoupena šestnáctiletému Vilémovi z Rožmberka. Po jeho smrti se v roce 1592 ujímá panství Petr Vok, v roce 1601 panství podstoupil synovci Janu Zrinskému, v roce 1620 se majitelem po konfiskaci majetku Švamberků stal generál Karela Bonaventura Buquoy (rodu Buquoyů patřil hrad až do roku 1945). Horní hrad nebyl od požáru roku 1522 dále udržován.

První prohlídková trasa se nazývá Buqouyské sbírky. Seznamuje jak s dobou Viléma a Petra Voka, posledních Rožmberků, ale neméně se věnuje původem francouzskému rodu Buquoy, který na Rožmberku shromáždil cenné sbírky takového rozsahu, že z nich vzniklo rodovém muzeum, připomínající slávu rodu, jehož původním domovem byla Francie. 

Je možno navštívit křižáckou galerii s portréty vůdců křížových výprav, jako třeba Richarda I. Lví srdce nebo Fridricha I. Barbarossa (originály možno vidět v Louvre), nebo rytířský sál, kde jsou např. nástěnné malby zobrazující životní pouť šlechtice. Malba ve výklenku Alegorie hudby patří k vrcholným dílům období manýrismu v Čechách.

Celý interiér hradu je charakteristický častým použitím dřeva - od vstupní haly s bohatě zdobeným dřevěným schodištěm po strop vykládaný dubem či dřevěný strop v staroanglickém stylu v novogotické křižácké galerii. Ve zbrojnice je k vidění škála rozličných zbraní, mistrně zdobených brnění, umně vykládaných střelných zbraní, mučicích nástrojů i exempláře vzácných popravčích a obouručných mečů. Sbírka obrazů obsahuje autory jako Karel Škréta nebo Josef Kupecký, v Rožmberské síni jsou k vidění i portréty významných osobností, jako byla třeba Perchta z Rožmberka, známá coby mýtická Bílá Paní.

Další okruh Soukromé pokoje je nově zpřístupněná expozice ve druhém patře, je koncipován jako pohled do soukromí rodu Buquoy kolem poloviny 19. století. Místnosti prošly nedávno nákladnou rekonstrukcí, trvající zhruba dva a půl roku, a tak je dnes je možné navštívit jídelnu, salón, hernu a pracovnu (tato trasa je přístupná i v zimním období). Další možnost prohlídky umožňuje Anglická věž (ta je přístupná buď samostatně, nebo v rámci druhé trasy). Při návštěvě obou tras lze pořídit zvýhodněnou vstupenku.

Z kulturního programu stojí jistě za zmínku večerní kostýmované prohlídky Rožmberské nebe, šermířské vystoupení Bratři z růže, divadelní představení Bílá paní Avelenská. Do 1. září je na hradě k vidění výstava Urozené panny a paní (v rámci cyklu Ženský svět na šlechtických sídlech)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám