Hlavní obsah

Rozhledna Pajndl - kamenná dáma s ocelovými obručemi - oslavila spolu s Nejdečany svých 120 let

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 400 lidí včetně německých turistů navštívilo v sobotu 2. září od 11 do 17 hodin oslavu 120 let rozhledny zvané Pajndl, kterou nechal vystavět Nejdecký krušnohorský spolek v letech 1895-1897 na Tisovském vrchu severně nad vsí Tisová (Eibenberg).

Foto: Aleš Berounský

Účastníci výšlapu na Pajndl na razítkovacím místě číslo 1

Článek

V roce 1908 byla u rozhledny otevřena stylová výletní restaurace. Od druhé světové války však přestala být vyhlídková věž udržována a postupně chátrala. V letech 1986-1987 se proto přistoupilo k technicky náročné rekonstrukci rozhledny. Další opravy proběhly u příležitosti 100. výročí vzniku rozhledny v roce 1997. Tehdy i tentokrát město Nejdek uspořádalo oslavu.

„Pro všechny zájemce, kteří se chtěli vypravit na Pajndl letos, přestože to nebyl organizovaný výšlap, jsme vytiskli pamětní kartičky, na které cestou na Tisovský vrch dostávali turistická razítka. Děti si mohly vzít bonbóny, lízátka a pokračovat dál. Na dvou stanovištích po trase nám vypomáhali členové FK Nejdek 1919 Vilém Krejčí a Mgr. Zbyněk Draxal. Poslední – třetí razítko získali účastníci výšlapu v provizorním stánku Infocentra Nejdek pod dřevěným přístřeškem přímo u paty rozhledny," sdělila Pavlína Schwarzová z Infocentra Nejdek.

V prodeji byly turistické dřevěné známky i nalepovací vizitky, obojí vyrobené ke 120. výročí vzniku Pajndlu, barevné placky s připínáním rozdávaly organizátorky příchozím za odměnu zdarma. Zřídily tu dětský koutek, kde si děti buď vybarvily omalovánku s Pajndlem anebo vyrobili svůj vlastní odznak na placku, kterou jim hned zalisovaly.

Dorazila spousta lidí z celého kraje a také mnoho turistů z Německa, protože informace o oslavách směřovala i do infocenter blízko za hranicemi. Lidé přicházeli a odcházeli v průběhu dne, ale řada z nich se zdržela celé odpoledne.

Uvnitř rozhledny na stěnách podél točitého kamenného schodiště se 114 schody byly instalovány dětské obrázky na téma Pajndl. Současně probíhá v nejdeckém muzeu výstava výtvarných prací žáků nejdeckých škol Naše rozhledna.

Oblačno a mlhavo znemožnilo jinak krásný výhled z ochozu rozhledny, který je 24 metrů nad terénem a v nadmořské výšce 1000 metrů, těm, kteří tam vystoupali.

Dole u skály pod Pajndlem předvedlo Pouliční divadlo Viktora Braunreitera opakovaně své dva humorné kusy nazvané Postavíme věž a Kopce a jiná zvěrstva. Mezi jednotlivými hrami muzicíroval harmonikář František Severa z Rudného u Nejdku a na vozembouch s ním hrál k překvapení Nejdečanů známý hasič Zdeněk Macháček. Nechybělo občerstvení.

Kolem druhé odpolední trošičku sprchlo. „Přáli jsme si lepší počasí, ale vzhledem k tomu, jaké bylo včera, mohlo být dnes i mnohem horší,“ mávla rukou nad vrtochy přírody Pavlína Schwarzová.

Podle pochvalných slov zúčastněných se dá říct, že i přes nepřízeň počasí se oslava 120. výročí vzniku rozhledny na Tisovském vrchu opravdu povedla. Při její přípravě největší díl práce jak administrativně, tak organizačně odvedla vedoucí odboru kultury Městského úřadu Nejdek Ing. Dita Míková, dále pracovnice Infocentra Nejdek Pavlína Schwarzová a Radka Jelínková a také Vladimíra Satýnková z městské knihovny Nejdek. Asistovali hasiči z SDH Nejdek, pracovníci Horské služby Krušné hory a členové FK Nejdek 1919, prostě tým nadšených a ochotných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám