Hlavní obsah

Rozhledna Bílov dominuje kopci Kanihůra, je z ní vidět až na Beskydy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopci Kanihůra stojí rozhledna, která je z dominant v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji, východně od obce Bílov. Při stavbě stožáru jednoho mobilního operátora si obec dala podmínku, že součástí stožáru bude i rozhledna. Byla zprovozněna v roce 2006.

Foto: Josef Zajíc

Rozhledna u Bílova.

Článek

Obec Bílov leží na náhorní rovině na okraji Nízkého Jeseníku v oblasti přírodního parku Oderské vrchy. První písemná zmínka o obci je z roku 1329. Na kopci Kanihůra ve výšce 345 m. n. m. chtěli zástupci jednoho mobilního operátora postavit stožár. Obec si dala podmínku, že stožár bude využitý také jako rozhledna.

Tak vznikla stavba, která ční do výše 62,5 metru. Plošina rozhledny je ve výšce 26,5 metru a vede k ní 137 schodů na vnější straně tubusu. Slavnostně byla otevřena pro návštěvníky v roce 2006. Z rozhledny jsou krásné pohledy na Moravskou bránu, hrad Starý Jičín, Ostravu a při dobré viditelnosti lze spatřit Beskydy. Při troše štěstí může návštěvník zahlédnout letadla při přistání či vzletu na blízkém letišti Leoše Janáčka v Mošnově. V patě rozhledny je pokladna, ve které je také možné zakoupit si občerstvení, turistickou známku a upomínkové předměty. Otevřeno je o prázdninách každý den od 10 do 20 hodin. 

Autem se dá dojet k rozhledně po sjezdu z dálnice D1 buď směrem na Fulnek, nebo na Bílovec. Pokud zájemce cestuje vlakem, musí dojet do Bílovce a pak pěšky asi 3,5 km na kopec. Cykloturisté mohou také jet vlakem do Bílovce a pak pokračovat na kole k rozhledně. Zpět vede cyklostezka 6039 po zelené značce do Studénky, kde je možné navštívit zámek a Vagonářské muzeum. Dále se dá jet po žluté značce přes Albrechtičky, Petřvaldík, Košatku do Jistebníku, kde se dá navázat na cyklostezku R (Ostrava) okolo rybníků do Výškovic a Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám