Hlavní obsah

Rostoucí výskyt černého kašle přiměl dětské oddělení Vítkovické nemocnice otevřít novou ambulanci

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože mnozí považují černý kašel za nemoc minulosti, rostoucí výskyt nakažených svědčí spíše o opaku. Jen v loňském roce onemocnělo v České republice černým kašlem 1233 lidí. Varovná čísla proto přiměla Vítkovickou nemocnici otevřít novou ambulanci diagnostiky a léčby černého kašle.

Foto: Vítkovická nemocnice

V loňském roce u nás byla zaznamenána největší míra výskytu černého kašle za posledních 50 let, celkem 1 233 případů.

Článek

Nejrizikovější skupinou jsou přitom novorozenci a děti do jednoho roku, které může černý kašel ohrozit na životě. Právě proto se rozhodlo dětské oddělení nemocnice novou ambulanci otevřít. Jejím hlavním cílem je zvýšit záchyt černého kašle zejména v populaci Moravskoslezského kraje a zahájit včasnou léčbu. 

„Plošné očkování populace zavedené v České republice v roce 1958 odsunulo černý kašel do role přehlížené infekce. I přes stávající vakcinační program je ale patrné, že černý kašel se v populaci nadále vyskytuje a jeho výskyt dokonce roste,“ upozornila lékařka dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Nikola Šebestová s tím, že i lékaři Vítkovické nemocnice se v loňském roce setkali hned s několika dětmi s podezřením na onemocnění černým kašlem.

Na šíření černého kašle se může podílet vyřazení původní úspěšné celobuněčné očkovací látky. Ta měla občasné nepříjemné vedlejší účinky, což vyvolalo vlnu kampaní proti očkování, které se v sedmdesátých a osmdesátých letech rozšířily v západním světě.

Nové nebuněčné očkovací látky proti černému kašli, které se začaly využívat později, jsou sice k dětskému organismu šetrnější, ale jsou méně účinné a nepůsobí dostatečně dlouho. V České republice se používají systematicky od roku 2007.

„Už v loňském roce u nás byla zaznamenána největší míra výskytu černého kašle za posledních 50 let, celkem 1233 případů. Během dalších deseti let, než budou zavedeny účinnější vakcíny, se toto množství pravděpodobně zněkolikanásobí. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli otevřít novou Ambulanci diagnostiky a léčby černého kašle,“ uvedla dětská lékařka s tím, že právě nejohroženější skupinou budou děti do jednoho roku života. Zejména novorozenci a děti před ukončením očkování základního schématu hexavakcínou. 

Zdrojem šíření infekce jsou nejčastěji adolescenti a dospělí s ne příliš charakteristickými až atypickými projevy déle trvajícího kašle. „Problém je, že ani lékaři nemohou bez podrobného laboratorního vyšetření rozeznat toto onemocnění od běžného infekčního onemocnění s horším průběhem. Potvrdit diagnózu může jen náročné laboratorní vyšetření,“ objasnila MUDr. Šebestová a dodala, že při nevhodně zvolené diagnostice se pak může snadno stát, že jsou některá onemocnění léčena antibiotiky zbytečně a naopak.

„Naší snahou proto bude zlepšit diagnostiku a terapii pacientů s tímto onemocněním zejména v Moravskoslezském kraji. Cílem nové ambulance je zejména zvýšit záchyt nemoci prostřednictvím včasné diagnostiky, tak abychom mohli nemocného případně izolovat a zamezit dalšímu šíření mezi jedinci,“ netají své plány primář dětského oddělení MUDr. Jan Boženský.

Nová ambulance je součástí pneumologického pracoviště dětského oddělení. Vyšetření se bude provádět na základě doporučení lékaře po předchozí telefonické domluvě na čísle 595 633 551.   

Reklama

Výběr článků

Načítám