Hlavní obsah

Romská kapela Rosen trio and zahrála v Brně

Novinky, Jiří Smutný

Muzikanti pocházející z jihomoravského Mikulova se představili ve středu 12. července večer v areálu obchodní galerie Vaňkovka v Brně, kde vystoupili v rámci prázdninové multižánrové přehlídky Vaňkovka Fest.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Kapela Rosen trio and navazuje na bohatou hudební tradici původních moravských Romů, kteří byli již před druhou světovou válkou proslulí jako vynikající muzikanti a jejichž služby si objednávali a využívali pořadatelé všech možných společenských akcí. Tvoří ji dva staré hudební rody Růžičků a Zemanů.

V minulých letech absolvovala několik stylových přeměn, když hrála od jazzu přes latinskoamerickou hudbu až po moderní rompop. Nakonec se vrátila k tomu, co je jí emocionálně i regionálně vlastní, tedy k čardáši a lidovým písním.

Vedoucím skupiny je Daniel Zeman, známý již ze svého působení ve slavné romské kapele Terne Čhave. Zvláštní zvuk dodává kapele saxofon, který býval v tradičních romských kapelách v Čechách a na Moravě vedle klarinetu často využíván. Dalšími nástroji jsou kytara, kontrabas nebo baskytara, základní bicí a perkuse.

Repertoár kapely vrátí posluchače do dob, kdy romské kapely byly neodmyslitelnou součástí každé vesnické zábavy. Rosen trio and představuje romskou hudební klasiku v tom nejlepším provedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám