Hlavní obsah

Romové letos oslaví svůj den on-line Galavečerem Z obýváku do obýváku

Novinky, Lucie Nemešová

V časech pandemie se přiblížil i 8. duben, tedy datum, na které připadá Mezinárodní den Romů. Po pěti letech se ale pražské slavnosti budou muset obejít bez několikadenního festivalu i bez slavnostního Galavečera, který se měl i letos konat v divadle Archa.

Foto: Lucie Nemešová
Článek

Už pošesté se letos měly pražské oslavy Mezinárodního dne Romů odehrát v režii spolku Ara Art. Z pochopitelných důvodů však tentokrát nebudou moci proběhnout v termínu.

Ani tak se ale organizátoři nevzdávají a vedle toho, že ve spolupráci s divadlem Archa operativně přesunuli „live“ verzi oslav na počátek listopadu, připravili na středu 8. dubna také celovečerní online program s přiléhavým názvem „Gala z obýváku do obýváku“, které bude k vidění na facebookové stránce spolku Ara Art.

Diváci tak budou svědky první experimentální oslavy Mezinárodního dne Romů. Ředitel Ara Art David Tišer se z hlavního moderátorského stanoviště stanoviště ve svém bytě bude živě přepojovat do obýváků, kuchyní, či jiných částí domácností hostů slavnostního večera – umělců, muzikantů a dalších romských osobností. A ne jenom těch, které žijí v Čechách.

„Dávno před tím, než jsme věděli, co naši společnost a celý svět čeká, jsme za téma letošních Oslav zvolili prohlášení ‚Všichni jsme Romové‘. Chtěli jsme tak poukázat na nutnost solidarity, vzájemnosti, pochopení a potřebu hledání cest ke sjednocení i ve chvílích, kdy to není jednoduché. Právě teď, více než kdy jindy, pociťujeme, že jsme všichni na jedné lodi, že jsme v tom všichni spolu, a že společně čelíme ohrožení, které nezná barvy pleti, původ, ani míru bohatství. A jedině společně to také můžeme zvládnout. Berme to jako příležitost naučit se vše, co nám tento výjimečný stav věcí nabízí,“ říká David Tišer, který se při online oslavách ujme role moderátora.

Účast v živém vysílání potvrdila opravdu velká jména romské kulturní scény – ze Slovenska se připojí populární zpěvák Igor Kmeťo, zpěvačka Gitana, nebo proslulá primáška Barbora Botošová, v Čechách to budou velké hudební osobnosti, jako například Gejza Horváth, Zdeněk Lázok, nebo Milan Kroka, a až z New Yorku slíbila svou online účast multitalentovaná hudebnice Petra Gelbart.

„Galavečerem ale online oslavy Mezinárodního dne Romů nekončí. Ve čtvrtek 9. dubna je pro zájemce připraveno vysílání záznamu autorské divadelní hry …a zase jsme spali pindral, v pátek 10. dubna pak vycházející romská hvězda českého tanečního nebe Brian Mihaliček povede odpolední online taneční workshop a téhož dne ve večerních hodinách zahraje mezi Romy aktuálně nejpopulárnější zábavová kapela Diny Košice,” informovala umělecká ředitelka Ara Art, zpěvačka a herečka Pavlína Matiová, jejíž zpěv v doprovodu gypsyjazzového kytaristy Tibora Židy také obohatí online oslavy MDR.

„Vše, co připravujeme, je pro nás nové stejně tak, jako je pro nás všechny nová situace, v níž se teď nacházíme. Udělali jsme v krátkém čase maximum, abychom připravili důstojné oslavy, jaké si náš den zaslouží,” doplnil David Tišer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám