Hlavní obsah

Rokycanské muzeum ví, „po čem ženy touží“

Novinky, Veronika Plachá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni, otevřelo novou výstavu s názvem Po čem ženy touží aneb Šperky a móda za 1. republiky. Výstava, která potrvá do února 2019, představuje bižuterii, šperky, šaty, boty a módní doplňky z 20. a 30. let 20. století.

Foto: Veronika Plachá

Velký výstavní sál muzea v Rokycanech.

Článek

V letošním roce si připomínáme stoleté výročí vzniku samostatného Československa. V rokycanském muzeu si období 1. republiky přibližují z pohledu dam a dívek a dali tak nahlédnout na toaletní stolky, ale také do šatníků a šperkovnic našich babiček a prababiček.

Velká válka skončila a nastala doba velkých změn, ženy začaly rozvíjet svoji emancipaci, které se svým způsobem přiučily už v době války. Po vzniku Československa nastal obrovský rozmach módní tvorby, módních doplňků a vytvářela se nová módní struktura. Ženy tedy mohly začít vyjadřovat svoji jedinečnost právě skrze módu, šperky i účes.

Ve 20. letech se objevila móda pohodlná, bez korzetů, sukně se zkracovaly a pak zase prodlužovaly, večerní šaty byly plné korálků a flitrů. A protože byl velice módní krátký účes, byly v oblibě dlouhé náušnice až po ramena a řetězy s přívěsky.

Co se týče 30. let, tak ty byly poznamenány hospodářskou krizí a neustálou hrozbou vypuknutí další války. Móda se ale stabilizovala, stala se decentnější a střídmě elegantní. Ženy opět projevily touhu zvýraznit svoji siluetu a vrátily se k delším vlasům. První republika byla zlatou éra pro šperkaře, výrobce bižuterie i pro zlatníky. Po letech bídy se začala objevovat touha po luxusu, barevnosti a dekorativnosti. Všechny uvedené informace si můžete nejlépe prohlédnout na vystavených exponátech.

Celá výstava je sestavena z unikátních sbírek dvou soukromých sběratelek - Hany Štollové ze Stříbra, jež se věnuje českému parfémovému dekorativnímu sklu a staré bižuterii, a Mileny Hasalové, majitelky obchodu s dobovými oděvy Vintage Bountique v Plzni, která se zabývá převážně módou první poloviny 20. století. Pracovníci rokycanského muzea pak výstavu ještě doplnili o dobový nábytek a vytvořili tak typický interiér z 1. republiky.

Šperky a módu prvorepublikového období si můžete prohlédnout ve velkém výstavním sále, který se nachází v historické budově Muzea Dr. Bohuslava Horáka na náměstí Josefa Urbana 141 v Rokycanech. Výstava byla pro veřejnost otevřena 23. listopadu, potrvá až do 17. února 2019. Navštívit ji zájemci můžou od úterý do neděle, vždy od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin.

K výstavě je také připraven doprovodný program, další informace na www.zcm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám