Hlavní obsah

Rok po titulu kulturní metropole pokračuje DEPO2015 i desítky akcí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině prosince to bude přesně rok, kdy se oficiálně uzavřel program Evropského hlavního města kultury. Plzeň uspěla ve snaze udržet vysoká návštěvnická čísla i řadu akcí.

Foto: Karel Funda

V příštím roce se návštěvníci dočkají novinek i osvědčených zážitků.

Článek

V příštím roce se návštěvníci dočkají novinek i osvědčených zážitků.

„Ač Plzni mnoho lidí psalo směrem k udržitelnost projektu Plzeň 2015 spíše černé scénáře, díky velké snaze se podařilo udržet desítky aktivit, které vyplňují prázdná místa na kulturní mapě a zároveň stimulují neuvěřitelně nastartovaný turismus,” hodnotí s odstupem ředitel organizace Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

„Dlouhodobé efekty se podle zkušeností ostatních ale projeví třeba i pět až deset let po titulu. Držíme strategické projekty z naší produkce: západočeské baroko, festival světla, bavorsko-české aktivity i komunitní akce. Velmi si ceníme také navazující spolupráce s partnery, kteří tvořili programovou osu Evropského hlavního města kultury; namátkou Festival Finále, Festival stepu, Živá ulice, hudební anketa Žebřík, Divadelní léto pod plzeňským nebem a další,” nastínil Suchánek.

Většina aktivit by měla pokračovat i v dalších letech. Program příštího roku je již připravený a čítá zhruba čtyři desítky hlavních událostí, pořádaných samostatně nebo v koprodukci.

Nejbližší velkou akcí, navazující na úspěšnou premiéru z roku 2015, bude festival světla s názvem BLIK BLIK. Instalace, videomapping a light design rozzáří ulice města v polovině března.

Ještě do konce února bude v DEPO2015 výstava k vidění věnovaná plastu a jeho recyklaci. Poté se návštěvníci z depa virtuálně vydají Trabantem až na konec světa. Tříměsíční výstava fotografií i reálných vozidel a artefaktů z výpravy skrz Amazonský prales, andské průsmyky, pouště i oceán potěší všechny cestovatele a fanoušky Dana Přibáně.

Dobrou zprávou pro příznivce industriální architektury je prodloužení výpůjčky kovových soch Čestmíra Sušky, které na nádvoří depa zůstanou nejméně do dubna. Pak se jich většina odveze, aby udělaly místo desítce karavanů, a nejrůznějších dočasných obydlí pro novodobé „Nomády“.

Batůžkáři, dobrodružné povahy a romantici z celého Česka i zahraničí se budou moci přes léto doslova zabydlet v depu a zažít Plzeň jinak. Výstava zároveň návštěvníkům přiblíží fenomén nomádství z pohledu nezávislého cestování, ale i migrace, squattingu a bezdomovectví.

Na konci května oslaví Plzeňané již počtvrté Evropský den sousedů. Mezi akcemi příštího roku nebude chybět festival barokních památek v regionu, bavorsko-český festival Treffpunkt, electroswingové tančírny v Pekle ani gastronomický festival pouličního jídla DEPO Street food market. Pokračovat budou také otevřené kutilské dílny v Makerspacu, sousedské procházky, dobrovolnický program Klub strážných andělů, vzdělávací program Kreativní inkubátor či umělecké rezidence.

Naopak novinkou bude první ročník veletrhu nových řemesel Maker Faire, který DEPO2015 pořádá v mezinárodní licenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám