Hlavní obsah

Rodiny cizinců a Čechů zasednou ke společnému obědu

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet obědů a třicet nových přátelství vznikne díky projektu Rodina Odvedle, který pořádá nevládní organizace Slovo 21. Na společný oběd, který proběhne 24. listopadu po celé ČR již po šestnácté, se mohou přihlásit Češi i rodiny cizinců do konce října.

Foto: Archiv Slovo 21 z.s.
Článek

„Účastníci projektu - rodiny cizinců z třetích zemí a české rodiny, zasednou ke společnému obědu 24. listopadu ve 13 hodin na třiceti místech ČR,“ vysvětluje vedoucí projektu Ljiljana Batovanja. Jedna z rodin připraví oběd pro druhou dosud neznámou rodinu a pohostí ji ve své domácnosti.

Účastníci nevšedních obědů mají možnost ochutnat tradiční speciality, popovídat si o kultuře, tradicích, životě, ale především se blíže seznámit. Organizátoři rodiny pečlivě spojují rodiny s ohledem na jejich zájmy a profese.

Projekt podpořil také Pavel Šporcl, který je zastáncem rovných příležitostí. „Představa, že někdo musí opustit svou vlast, aby nebyl pronásledován, vězněn nebo mu hrozilo jiné nebezpečí, je vlastně nepředstavitelná. Pokud těmto lidem můžeme nabídnout důstojné a bezpečné podmínky k životu, myslím, že je naší základní lidskou povinností to udělat,“ říká světoznámý houslista.

„Když přijedete do cizí země, nejtěžší je zvládnout samotu. Člověk je sociální tvor a najít místní lidi, kteří jsou ochotni ho přijmout mezi sebe, může být opravdu těžké. Pro někoho může být takový projekt jedinečnou příležitostí,” dodal Tigran Hovakimyan, herec arménského původu žijící od dětství v Česku.

Pozvánka na společná setkání v regionech 

Projekt Rodina Odvedle zahrnuje také společná setkání rodin v různých regionech. Tyto kulturní večery propojují účastníky z předchozích ročníků, kteří si vyměňují zkušenosti ze života v České republice.

Kulturní večery společných setkání, na které je zvána i veřejnost, proběhnou v Olomouci 19. 9. v Jazz Tibet clubu od 19 hodin, v Havlíčkově Brodě 28. 9. v Klubu Oko rovněž od 19 hodin a v Ostravě 6. 10. v klubu Plato od 17 hodin. Součástí programu všech večerů je vždy hudební vystoupení a ochutnávka různých národních kuchyní.

Projekt Rodina Odvedle zaměřený na integraci cizinců je financován Ministerstvem vnitra České republiky a Magistrátem Hlavního města Prahy. Slovo 21 z. s. je nevládní nezisková organizace, která od roku 1999 napomáhá integraci Romů a cizinců do společnosti, bojuje proti rasismu a xenofobii a pomáhá zlepšovat mediální obraz menšin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám