Hlavní obsah

Rodeo v Radotíně přilákalo diváky

Novinky, Jiří Cysař

Sobotní počasí si pohrálo s jezdci i diváky 22. radotínského rodea, klání doprovázel chvilku déšť, chvilku vedro. Odpolední program s mírným časovým posunem byl ochutnávkou pro odpoledne plné závodů s atmosférou divokého západu.

Foto: Jana Bečková

Nahánění telat

Článek

Pořadatelé a čestní hosté na dobovém voze přijeli na plochu a všichni jezdci před nimi se seřadili do řady. Při tónech státní hymny vyjel jezdec s českou vlajkou a kroužil kolem kolbiště a následně byly 22. radotínské závody v rodeu zahájeny.

Ještě před samotným zahájením požehnal závodům indiánský šaman. A to v indiánském obleku s kouřící nádobou.

Disciplíny vycházejí z kovbojské práce, a tak jejich názvy jsou v českém jazyce někdy zvláštní: oddělování telat nebo lasování dobytčete.

Plocha nasáklá vodou přidávala na dramatičnosti, když jezdec svým lasem honil vybrané dobytče ze stáda. Do diváků létala sprška bláta, a tak ten, kdo stál přímo u hrazení, byl doslova zasažen dějem. Princip disciplíny je jednoduchý v časovém limitu musí jezdec zalasovat rozhodčími zvolené tele. Ale smyčka je volná což znamená, že tele po zalasování může utéct. Nejrychlejšímu závodníkovi se to podařilo za 22 vteřin. Jen pět z celého startovního pole jezdců dokázalo určené tele chytit, což dokresluje obtížnost závodu.

Diváci si pak mohli vyzkoušet jízdu na trenažéru nebo děti se projet ve voze či na huculech v zadní části areálu. Tradičně je bylo možné nakoupit zboží s kovbojskou tématikou, třeba poctivý kožený pásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám