Hlavní obsah

Robert Vano vystavuje v břeclavské synagoze

Novinky, Nina Zháňalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum a galerie Břeclav v synagoze představí tvorbu světoznámého fotografa Roberta Vana. Ten se v synagoze představí 40 fotografiemi ze své platinové kolekce.

Foto: Ludmila Svobodová

Robert Vano na vernisáži 14. 6. 2016

Článek

Robert Vano je jedním z našich nejuznávanějších fotografů, který se těší velké popularitě i v zahraničí. Robert Vano se narodil na Slovensku, v roce 1967 místo nástupu na vojnu emigroval a přes Jugoslávii a Itálii se dostává do Spojených států.

Nejprve se živil jako dělník ve sklárně, myl nádobí a zastával různé dělnické profese. Až později začal pracovat jako kadeřník a vizážista. Následně se stal asistentem módních fotografů a od roku 1984 pracuje jako samostatný fotograf. Působil v Paříži, Miláně a New Yorku, kde fotil pro módní časopisy – Cosmpolitan, Elle, Vogue a další. 

Od roku 1990 žije v Praze. V letech 1996  - 2003 pracoval jako umělecký ředitel  v časopisu Elle a po té do roku 2009 v agentuře Czechoslovak models. Od roku 2009 se věnuje volné tvorbě.

Robert Vano je vnímán především jako módní a reklamní fotograf. Známé  jsou černobílé portréty a akty, které jsou zastoupeny i v břeclavské synagoze. Kromě nich budou představeny zátiší a krajiny. Návštěvníci tak budou mít možnost zhlédnout vybraných 40 kusů  platino – palládiových fotografií Roberta Vana, které na výstavu zapůjčila Leica Gallery Prague o.p.s.

Výstava byla zahájena 14. června za účasti autora a potrvá celé léto až do 28. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám