Hlavní obsah

Řízky provoní Malou Morávku i Karlov

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fantasticky vonící křehké řízky spojujeme mnozí se svátečním, nedělním obědem rodiny. Proč ale stát u plotny, když je krásné babí léto? O víkendu si řízky z rozličných druhů mas můžete dopřát při výletu do Jeseníků, na Festivalu řízků v Malé Morávce a Karlově. A kalorie vzápětí spálit při pěším či cyklistickém výletu v krásném pohoří.

Foto: Alena Kiedroňová

Češi řízky milují, ať jsou z masa telecího, vepřového či drůbežího.

Článek

Kuchaři patnácti restaurací hotelů, penzionů i dalších podniků v Malé Morávce a místní části Karlov pod Pradědem už chystají přepuštěné máslo a kvalitní olej na sobotu a neděli: vypukne tady tradiční Festival řízků a týmy se předhánějí v nápadech, čím zaujmou návštěvníky.

Minulé roky zařadily do jídelníčků třeba klokaní maso či řízky z pštrosa. I tak ale spoléhají raději na tradiční chutě jedlíků, třeba Penzion U Bohouše v Karlově bude podávat řízky z krůtího, kuřecího, vepřového a telecího masa a pro fajnšmekry také z jelena.

„Chceme se vyhnout tradičnímu trojobalu, hostům nabídneme vepřovou krkovici, kuřecí a zvěřinové maso, přílohou budou například tři druhy bramborových salátů. A pro sladké jazýčky zařazujeme do nabídky domácí palačinky s borůvkovou náplní,” láká turisty i místní do Ski areálu Myšák v Karlově Ing. Ivana Malaníková.

To Chata Kopřivná v Malé Morávce má trumf pro opravdové jedlíky, zařadila do víkendového menu „mix řízků Kopřivná“ s 500 gramy masa. Kromě toho nabídne třeba čertův krůtí řízek, kančí řízek z bylinkové marinády či Pradědovy ponožky. Tipovala bych to na baštu s olomouckými tvarůžky.

Festival řízků před lety jako akci pohádkové Země děda Praděda zavedla Ljuba Kielarová, propagátorka agroturistiky v Jeseníkách. Štafetu pak převzala obec Malá Morávka společně s provozovateli restaurací. Letos se do gurmánské akce zapojují restaurace U Kovárny, U Bohouše, Na Rychtě, Pohoda, Pod Kapličkou, Ski areál Myšák, Pizzerie Praděd, Chata Kopřivná, Spunk Freeride Club či Penzion Roháč, hotely Sauna, Kamzík, Karlov, Horský hotel Brans i Sporthotel Kurzovní na Ovčárně.

Sváteční porce smažené pochoutky potěší oko, chuťové pohárky i hladová bříška. Podobně jako v srpnu, když Malá Morávka pořádala Borůvkové hody a přilákala stovky návštěvníků zdaleka. Gurmánské akce už k rekreační obci prostě patří, z Jeseníků si můžete domů přivézt i jiné dobroty připravené místními výrobci, třeba zavařeniny. Kdo přemýšlí, jak hojný příjem kalorií zúročit a prostě nepřibrat, může se na Festival řízků vydat na kole.

Věděli jste, že řízky se měly smažit už ve starověkém Řecku, častěji se ale autorství receptu přičítá Italům? Odtud byl recept přivezen do Vídně. Vyhlášený vídeňský řízek se připravuje z tenkého plátku telecího masa, má být z jedné strany ochucen parmazánem, obalen v trojobalu a smažen na přepuštěném másle.

Vynikajících receptů je ovšem nepřeberné množství a nové stále přibývají. Třeba nakládáním tenkých plátků masa do směsi z bílého jogurtu, vajec, soli, pepře i bylinek a obalováním ve strouhance, nebo drcených kukuřičných lupíncích i třeba jen hladké mouce. Třeba i takové budou o víkendu v Malé Morávce a Karlově. Kuchaři teprve vytasí své trumfy.

Reklama

Výběr článků

Načítám