Hlavní obsah

Říčanská galerie zve na komentovanou prohlídku k výstavě (AN)Organické Kódy

Novinky, Eva Kočová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 7. února proběhne v galerii Kotelna v Říčanech v rámci právě probíhající výstavy (AN)ORGANICKÉ KÓDY komentovaná prohlídka. Těšit se můžete na vyprávění obou autorů - malíře Tomáše Tichého a sochaře Ondřeje Olivy.

Foto: Eva Kočová
Článek

Unikátní výstava krásnému industriálnímu prostoru sluší. Moderně pojaté kovové plastiky Ondřeje Olivy, zdůrazněné osvětlením, vytvářejí určité napětí a hrají si jak s prostorem galerie, tak se samotným divákem. Například plastika nábojnice v nadživotní velikosti zavěšená v prostoru útočí na návštěvníka již u vchodu a divák může přemýšlet, proč autor zvolil pro toto dílo tak poetický název.

Malíř Tomáš Tichý ve svých malbách zobrazuje reálné věci, avšak zobrazené scény nejsou „realistické“ - jejich rozostřenost, různá měřítka i několik perspektiv v jednom obraze stvrzují dojem, že výjevy nejsou výseky reality, nýbrž umělcova niterná představa světa. Tomáš Tichý se v roce 2014 stal finalistou uznávané výtvarné soutěže The Threadneedle Prize v Londýně, kde se zúčastnil obrazem Artdirector I.

Oba výtvarníci jsou absolventy Akademie výtvarných umění v Praze. Tomáš Tichý absolvoval v ateliéru Restaurování výtvarných děl malířských u prof. Karla Strettiho a paralelně se také věnoval volné malbě. Ondřej Oliva studoval v ateliéru Sochařství I. Jaroslava Róny.

Komentovaná prohlídka začíná v 13:00 hodin. Výstava potrvá do 21. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám