Hlavní obsah

Říčanská galerie vystaví velkoformátové obrazy Dana Trantiny

Novinky, Eva Kočová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava s názvem VŠE VCELKU ŘÍDÍ BLESK začíná v galerii Kotelna vernisáží 20. března od 18:30 hodin a představí nejnovější obrazy a plastiky Dana Trantiny.

Foto: Dan Trantina

pozvánka na výstavu

Článek

Toto veškerenstvo řídí blesk. Slavný výrok temného myslitele, jak byl nazýván předsokratovský filosof Hérakleitos, navíjí a spřádá linii celé výstavy nového cyklu obrazů Dana Trantiny v Galerii Kotelna.

Není vývoje bez nečekaného úderu, živelného záblesku, rychlejšího než naše smysly. Náhlé osvětlení, oslňující záblesk i ohlušující rána značí příchod čehosi nečekaného. Surovou a až nekontrolovatelnou energii malbou nabité obrazy Dana Trantiny mohou vyjadřovat podobnou naléhavost a překotnost. Prostřednictvím expresivně laděných obrazů Trantina navozuje dvojakost pocitů vibrace, po nichž blesk přichází, a současně i mrazivého očekávání hromu před tím, než udeří. Nečekaně.

Cyklus nových maleb se tematicky vztahuje převážně k indoevropské mytologii, její významy a možná východiska interpretace však nestojí v hledáčku jeho snažení. Mytologické motivy a náměty příběhů s postavami bohů, duchů, strážců vesmíru i podsvětí, mrtvých králů, kněží a kněžek, či to co z nich po ohlodání zbylo, nechává Trantina ožívat v burleskním kabaretu života na pokraji mýtů, fantazií a křepčících projevů jeho vlastní imaginace.

Spojováním realit, osobitých vizí a kořenů, jež sahají hluboko do kulturní historie civilizace, diváka osvětluje a oslepuje zároveň. Taková je jeho role, je mu aspoň na okamžik přisouzeno být tím, kdo přetváří, dává vzniknout a současně zmuchlá a zahodí, chce-li.     

Svobodná hra imaginace a nespoutaných výstřelků energie, projevená stříkanci a cákanci barev, vystupujících z temně barevných vrstev malby, se projevuje živelným, nekontrolovatelným způsobem, který může osvěžit ale také uštědřit pořádnou ránu. Stejně jako energie blesku leckdy přináší úlevu, ale současně může být i nositelem zkázy. Ta ale není obyčejná, nýbrž v tomto případě a v podání autora humorně mystická.

Výstava potrvá do 26. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám