Hlavní obsah

Říčanská galerie se zahalila do květin

Novinky, Eva Kočová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říčanská galerie Kotelna zve na novou výstavu malíře Aleše Růžičky Rosa umbrosa. Jako prostředníky svých malířských projekcí zvolil autor květiny a divák se může kochat jak velkoformátovými, tak i menšími plátny. Výstava potrvá do 13. října. Kurátorkou výstavy je Lucie Šiklová.

Foto: Eva Kočová
Článek

Rostliny v květináči, ve váze, svázané v kytici, živé, uvadající, suché vyjadřují pocit sounáležitosti s květinou nejen pro jméno Růžička. Růžičkovy rostliny na velkorysých plátnech i malých obrázcích vyrůstají z nálad, pocitů a setkání, jak je přináší život. Vášeň, láska, strach, očekávání, radost. S květinou je spojena pomíjivost i nové vzcházení. 

Po Rose dolorose, růži bolestné, Rosa umbrosa, růže temná. Vracíme se k názvům, vycházejícím z latinského Nomen omen. Nové obrazy Aleše Růžičky názvu dostávají, Alešova paleta skutečně potemněla. Pro doplnění kontextu jsou vedle současných prací vystaveny i předcházející temné obrazy, a Rosa umbrosa tak nechá nahlédnout ve zkratce na vývoj a ubírání se malíře.

Aleš Růžička patří do generace umělců, kteří nastupovali na výtvarnou scénu během 90. let. Do odborného povědomí se uvedl na IV. Zlínském salonu mladých, kde zapůsobil mezi konceptem a novými médii jako zjevení a za své Parky získal I. cenu Václava Chada.

Reklama

Výběr článků

Načítám