Hlavní obsah

Režisér Tomáš Magnusek byl hostem 9. pohořského koláčového klání

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní odpoledne patřilo v Pohoří u Dobrušky již 9. ročníku pohořského koláčového klání

Foto: Jana Melicharová

Vítězné svatební koláčky

Článek

Kdo projížděl v sobotu odpoledne Pohořím u Dobrušky, nemohl nepřeslechnout tóny country hudby, které zněly ze sálu zdejšího pohostinství. To se zde jako každý rok sešli amatérští cukráři a cukrářky, pekaři a pekařky na tradičním „koláčobraní“, jak se v Pohoří této akci familiárně říká.

Hostem této akce byl již počtvrté režisér Tomáš Magnusek. „Jezdím do Pohoří rád, neboť sám pocházím ze zdejšího kraje, tak to nemám z domova daleko. A každý rok mě zdejší pekařky překvapují. Každý rok jsou jejich zákusky sladší a sladší, chutnější a chutnější. Moc si to tu užívám. Užívám si tu zdejší velmi příjemnou atmosféru.  Vím, že je potřeba těmito malými akcemi podpořit a rozvíjet venkov. A užívám si i předávání cen, neboť mám možnost všechny výrobky i ochutnat.“

Starosta obce Pohoří Tomáše Magnuska doplnil: „Nápad uspořádat to naše „koláčkobraní“, jak mu tady říkáme, vznikl úplně náhodou. To jsme takhle jednou s kamarádem Václavem Malovickým, který je autorem kuchařky „Co chutná mezi Orlicí, Labem a Cidlinou“, objížděli venkovská posvícení a ochutnávali tradiční posvícenskou kačenu. Vždycky nám ale po jejím požití něco chybělo. Něco, co by tu úžasnou chuť ještě zesílilo. A tak jsem jednou pronesl památnou větu, které se můj kamarád hned chytil. Jenom jsem dodal, že „ke každé posvícenské kačence přece patří koláč“. A Pohořské koláčové klání bylo na světě.”

„Jeho 1. ročník se konal 25. října 2008 a do poslední chvíle jsme tenkrát měli pěkné nervy, neboť jsme netušili, kolik se vůbec sejde účastníků a kolik se na připravených stolech objeví sladkých i slaných koláčů, koláčků, řezů nebo závinů. Ale Pohořáci a jejich přátelé nezklamali a stoly se začaly plnit sladkými i slanými dobrotami. A tak vznikla tradice, která pokračuje dodnes a která by nemohla probíhat bez úžasných sponzorů, kteří nás podporují,” doplnil už jenom spokojený starosta obce Pohoří u Dobrušky Zdeněk Krafka.

A tak se letos sešlo celkem 43 vzorků od místních nebo přespolních amatérských cukrářů nebo pekařů, kteří se nebojí přijít a nestydí se své výrobky prezentovat na veřejnosti. Ty pak pozorně zhodnotila a ochutnala přísná porota a vybrala ty nejlepší.

V kategorii koláčů, kde bylo sedm vystavovatelů, zvítězila Marie Čermáková z Nového Města nad Metují. Ve druhé kategorii, kde byly ostatní sladké zákusky a kde bylo 22 dva účastníků, zvítězila Milena Nejmanová z Českého Meziříčí. Ta oslnila porotu svými čokoládovými dortíčky. V poslední kategorii bylo 14 slaných výrobků a tady zvítězila Jindra Kubcová z Opočna.

Všichni vítězové pak byli odměněni zaslouženým potleskem zaplněného sálu, neboť se Pohořské koláčové klání stává pravidelnou společenskou akcí nejen celé obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám