Hlavní obsah

Revitalizace lipové aleje v Jičíně pokračuje

Novinky, Magda Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnova jičínské lipové aleje, která začala v polovině minulého roku vykácením starých a nemocných lip v těchto dnech pokračuje. Všechny lípy postupně dostanou „ozdravnou kúru“ v podobě prořezu větví. Kácet by se již nemělo.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Do konce března se bude ořez stromů provádět od kruhového objezdu směrem ke sportovnímu areálu. Ořezáním větví v koruně se stromům sníží těžiště a zamezí se tak případným lámáním ztrouchnivělých větví či vyvracením stromů pod tíhou dřevní masy.

"Cílem ořezu je zlepšit zdravotní stav lip, ale také zlepšit bezpečnost občanů procházejících se lipami. Alej je oblíbeným místem pro jarní procházky občanů a turisty vede z města až k Valdštejnově lodžii," informoval tajemník města Peter Bareš.

Snížení výšky také navazuje na původní, historicky danou výšku stromů, která byla mnohem nižší, než ta, jak je známa dnes. Tímto způsobem bude ošetřeno celé zbylé stromořadí o délce přibližně 1881 metrů, polovina stromů se ořeže letos, druhá polovina příští rok. Žádné další stromy v aleji by se už kácet neměly.

"V souvislosti s pracemi v jarním počasí, a protože na ořez je používána těžší technika, dochází k přechodnému zhoršení stavu nezpevněné stezky. Prosíme proto občany o trpělivost, po provedení prací vrátí samozřejmě realizační firma stezku do původního stavu," dodal tajemník.

Výsadba nových stromů se plánuje přibližně od září, revitalizace by měla být dokončena příští rok. Celková obnova aleje bude stát zhruba 5 milionů korun, z čehož téměř celou částku uhradí Státní fond životního prostředí ČR z evropských dotací. 

Lipovou alej založil v 17. století Albrecht z Valdštejna, aby spojovala jeho městskou rezidenci se zebínským letohrádkem zvaným Lodžie. V aleji najdeme přibližně 1140 lip ve čtyřech řadách. Lípy samozřejmě nejsou původní, stáří některých z nich se odhaduje na maximálně 120 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám