Hlavní obsah

Revitalizace Komenského sadů v Ostravě skončila

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 13. listopadu ve 12 hodin byly předány Komenského sady v Ostravě po téměř dvouroční revitalizaci do užívání. Téměř 30 ha sadů, které přirozenou cestou vznikaly od roku 1894, tak dostaly nový kabát a mohou dál sloužit občanům k odpočinku, rekreaci a sportovnímu vyžití.

Foto: Zdroj: MMO

Komenského sady.Pásku přestřihávají: architek Radim Václavík, Dalibor Moucha, Dalibor Madej a Jiří Malík

Článek

Pásku, symbolizující uvedení revitalizovaných Komenského sadů do provozu, přestřihl ve středu 13. listopadu náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej, místostarosta Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Dalibor Mouka, ředitel oblasti Východ společnosti Strabag Jiří Malík a architekt Radim Václavík.

Po první fázi stavebních prací ve střední a severní části Komenského sadů byla letos v dubnu zahájena druhá etapa, během níž stavbaři modernizovali prostor od mostu Pionýrů až po bustu Jama Amose Komenského.

Dostaly  nový vzhled plochy severně za radnicí. Rekultivovány byly trávníky o rozloze 750 metrů čtverečních, byly vysázeny nové stromy, keře, došlo na přípravu květinových záhonů pro výsadbu letniček.

Modernizace městského mobiliáře přinesla instalaci 121 nových laviček a 76 repasovaných kusů. K větší čistotě v sadech přispěje i 50 nových košů a 14 nádob na psí exkrementy.

Druhou etapu revitalizace Komenského sadů pro investora - statutární město Ostravu - realizovala za 31,9 miliónu Kč včetně DPH společnost Strabag, přičemž zhruba 82 procent z celkových uznatelných nákladů představuje dotace z rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Generálním projekttantem byl ateliét ATOS 6 v čele s architektem Radimem Václavíkem.

Komenského sady, patří k největším v České republice. Vznikly na menší rozloze jako městské sady v roce 1894. Od roku 1919 nesou jméno učitele národů. Do současné více než třicetihektarové rozlohy byly rozšířeny ve 30. letech minulého století.

Oázu zeleně v srdci velkoměsta Ostravy vytváří asi 3 tisíce stromů. Dokončená revitalizace je součástí promyšleného urbanisticko-architektonického konceptu navazujícího na původní koncepci parku, rozvíjí ji v moderním duchu. Výsledkem je zlepšení stavu veřejné zeleně a životního prostředí v centru Ostravy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám