Hlavní obsah

Retrospektivní výstava malířky Aleny Podzemné oživila přízemí jižního křídla zámku Žerotínů

Novinky, Adéla Beranová

ŽENA, NŮŠE, PÍSEŇ, KOST, tak zní název průřezové výstavy kunsthistoričky, pedagožky, malířky i performerky žijící a tvořící v srdci Valašského Meziříčí. Výstava byla zahájena vernisáží 24. září v Muzejním a galerijním centru a potrvá do 8. listopadu.

Foto: Adéla Beranová

Na vernisáži vystoupil zpěvák František Segrado

Článek

Alena Podzemná se narodila v roce 1941 v Uherském Hradišti. Dětství a mládí prožila v Brně. Zde po jedenáctileté střední škole absolvovala studium dějin výtvarného umění na Filozofické fakultě Univerzity J. E. Purkyně (dnes Masarykova univerzita). 

Po sňatku se odstěhovala do Valašského Meziříčí, kde pracovala jako historička umění v muzeu a posléze v archivu. Vyučovala dějiny výtvarné kultury na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Kreslila a malovala od dětských let. Navštěvovala lidové školy umění v Brně a ve Valašském Meziříčí, kde ji silně ovlivnila malířka a učitelka Jana Ullrichová. Malbě a grafice se intenzivněji věnovala od 70. let 20. století. Vystavuje doma i v cizině.

Výstava představuje jak vzpomínkové cykly Benátky, moře, tak  kresebné záznamy z cest, témata pokušení, květin, oblaků, ostrovů a stromů i abstraktní  práce vytvářené pomocí sprejů a šablon. Na ploše více než pěti místností galerie mohou návštěvníci zhlédnout téměř sedm desítek obrazů. 

Kromě obrazů se můžete těšit na vtipné prostorové exponáty vyráběné kombinovanou technikou ze dřeva, nábytek z ateliéru malířky a překvapení z Hondurasu a Mexika. Výtvarná díla jsou doplněna autorskou poezií Aleny Podzemné.

K výstavě proběhne v rámci doprovodného programu ve čtvrtek 15. října Čaj o čtvrté s Alenou Podzemnou, při kterém bude autorka vyprávět nejen o výstavě, inspiraci k tvorbě, ale také o svém bohatém životě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám