Hlavní obsah

Renata Drössler zahájila unikátní projekt. Slavné šansony zpívá v šesti jazycích

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zcela unikátního hudebně-lingvistického projektu, který u nás nemá obdoby, se pustila zpěvačka Renata Drössler. Česká Marlene Dietrich, jak se jí často přezdívá, zahájila po šesti měsících příprav, projekt s českoněmeckým názvem Ten, kterého já chci… (Der, den ich will…).

Foto: J. Šujanský

Renata Drössler pojede tour plné slavných šansonů

Článek

Tento recitál uslyší kromě Prahy i diváci v Chebu, Liberci, Šumperku, Opavě, Smiřicích, Táboře, Vilémově, Mostě a další města budou následovat. Známé šansony, které zpívaly třeba Marlene Dietrich, Edith Piaf či Hana Hegerová, ale i několik autorských písní, zazpívá Renata Drössler v šesti jazycích.

„Zpívám texty česky, slovensky, polsky, německy, jidiš a francouzsky. Prostě jsou to řeči, kterými se u nás za první republiky mluvilo a zpívalo. A franština je lingua franca šansonu. Nejtěžší bylo najít správné pořadí jednotlivých skladeb tak, aby se jedna píseň vyvinula z druhé a plynule přecházela v další. Aranže mi pomáhal dělat talentovaný skladatel Michal Worek, na piano mě doprovází Jakub Tököly, na basu Tomáš Baroš s alternací Josefa Fečo,” prozradila Renata Drössler.

„Vyhráli jsme si se scénickým provedením a po dvou představeních už je vidět, že to funguje. Je to krásná práce a projekt, z kterého mám velikou radost,” svěřila se zpěvačka a muzikálová herečka.

V playlistu nechybí takové megahity, jako jsou Lili Marlene, Řekni, kde ty kytky jsou, Johny, Sex Appeal, Čerešně, Taka mala, Dona, Dona, Tum balalayka, Musik, Musik, Musik, či naprostý vrchol šansonového nebe, který proslavila Edith Piaf - Non, je ne regrette rien, ale i řada dalších, včetně 'vražedné' písně Poprvé. 

Zpěvačka a herečka, Renata Drössler, šansoniérka s hlasovým rosahem o 3 oktávách bere tento projekt, který odstartovala v pátek na německé ambasádě v Praze, jako velkou výzvu.

„Jsou to šansony o ženské duši a dalo by se to celé nazvat asi tak, že ‘Písně vyprávějí’. Mnoho z těch jazyků, v nichž budu zpívat, jsou mi blízké, protože velmi často kromě češtiny, používám němčinu i polštinu. Je to pestré, zajímavé a pro mě jako pro zpěvačku a herečku je tento projekt krásným zúročením mé celoživotní práce. Moc se na všechny diváky, kteří si přijdou poslechnout krásné melodie, těším. Vstupenky si lze zajistit v v předprodejích nebo přímo na místě konání,” dodala Drössler.

Renatu Drössler s projektem Ten, kterého já chci, lze v dubnu a květnu vidět a slyšet třeba Chebu, v Liberci, v Šumperku, v Opavě, ale i na jiných místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám