Hlavní obsah

Relikviář svatého Maura - perla (nejen) západních Čech

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z tuzemských perel je bezesporu relikviář svatého Maura v Bečově nad Teplou. Už první pohled za zavřené dveře je velmi impozantní a dlouho zůstane v paměti návštěvníka. Po otevření se ozve dobová hudba, která prohloubí ten zážitek prvního pohledu na relikviář.

Foto: Martina Sihelská

Zámek v Bečově Nad Teplou.

Článek

Vedoucím správy zámku je Mgr. Tomáš Wizovský, který se se svým týmem o vše pečlivě stará a zároveň neustále vyvíjí další programy pro návštěvníky. Spolu s kolegyňkami Petrou Widžovskou a Alenou Švehlovou mi byli milým doprovodem.

A přímo Tomáš Wizovský pro čtenáře popsal řadu lákavých možností a prohlídek bečovského zámku. 

Co nám povíte o relikviáři? 

Jde o jednu z nejvýznamnějších památek ze 13. století a v podstatě je to druhá nejvzácnější památka po korunovačních klenotech spolu s korunovačními klenoty se jedná o nejcennější zlatnickou památku na území České republiky. Ukrývala v sobě relikvie svatého Jana Křtitele a svatého Maura z katedrály v Remeši, jež byly dříve uchovávané v benediktinském opatství ve Florennes v Belgii. Později pak byly ještě přidány ostatky svatého Timoteje a svatého Apolináře. Na tento zámek se relikviář dostal kolem roku 1889, kdy jej sem přemístil Alfred de Beaufort-Spontin. 

Léta se o relikviáři nemluvilo, přišlo se na něj vlastně náhodou? 

Byla to docela taková zvláštní souhra. V roce 1984 se ozval československým úřadům americký občan, že chce koupit blíže nespecifikovanou památku za cenu 250 000 dolarů. Postupně se začalo pídit, o čem je řeč. K dispozici byly jen údaje, že jde o dutý kovový předmět, ležící někde asi 100 kilometrů od Norimberku směrem k východu. Tehdejší kriminalisté pak objevili fotografii a knihu s popisem relikviáře, začali prohledávat celý bečovský areál a byli úspěšní. Památka byla vysoce ohodnocena a vývoz nepřipadal v úvahu.

Ještě se mluví často bečovském tekutém zlatě? 

Máte jistě na mysli naše archivní vína a koňaky z konce 19. století, i ty byly nalezeny společně s relikviářem. Snažíme se je uchovat pro další generace. Navázali jsme na to i nabídkou pro naše návštěvníky turisty a pravidelně zde provádíme druhým rokem degustace současných vín stejné provenience, slovem je provází lektor a zavede tím účastníky do dávného příběhu minulého života u vévodského hraběcího dvora. Víno se stylově otvírá mečem. 

Plánujete novinky? 

Připravujeme novou interaktivní muzejní expozici relikváře sv. Maura. Stávající expozice už nevyhovuje současnému provoznímu zatížení a bude z části přenesena do budovy tzv. Pluhovských domů. Letos se však návštěvníci budou moci podívat do dosud uzavřené části areálu, a to na okružní komunikaci kolem hradu. Tato naučná stezka představí realizaci obnoveného vnějšího pláště hradu a nabídne dosud utajované pohledy na malebné okolí a historické město.

Krásný výčet lákadel, ale co nabízíte dětem?

Jsme připraveni i na pro dětské návštěvníky. Několik let zde již úspěšně funguje projekt Myslíme na děti, v jehož rámci lze například už u vstupní části je využít připravený dětský koutek s kulisou hradu, s interaktivní tabulí a je tam i kvíz, který dětem svatého Maura více přiblíží. Během prohlídky pak děti mohou v každé místnosti hledat ovečky, mají také k dispozici menší kopii relikviáře, i s napodobeninami ostatků. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám