Hlavní obsah

Rekonstrukce ostravského kulturního domu Poklad je mírně v předstihu

Novinky, Josef Zajíc

Rekonstrukce Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě začala loni v červnu. Aktuálně je hotových zhruba 35 procent z celkového objemu stavebních prací. Společnost Poklad Z + G + R, která objekt rekonstruuje, je oproti harmonogramu mírně v předstihu.

Foto: Josef Zajíc

Dům kultury Poklad v Ostravě - Porubě, červen 2020

Článek

Stavebníci opravují souběžně interiér i exteriér domu Poklad. Proměnu čeká také jeho nejbližší okolí, včetně přístupových komunikací, vysazovat se bude nová zeleň.

„I po roce mohu s potěšením konstatovat, že spolupráce se zhotovitelem probíhá velmi dobře, časově nejsme v prodlení, naopak v mírném předstihu a veškeré komplikace jsou zdárně řešeny. Kolemjdoucí již mohou vidět i práce na venkovních částech objektu. Firma začala s pokládkou pískovcového obkladu průčelí objektu podle požadavků památkářů a kompletně je zrestaurováno historické sousoší - šamotový reliéf Jana Kavana Nový věk. Platí tedy avizovaný termín otevření v červnu 2021,” informovala náměstkyně primátora města Ostravy pro investice Zuzana Bajgarová.

Rekonstrukci provádí Společnost Poklad Z + G + R, tvořená firmami Zlínstav, Geosan Group a Ridera Stavební, která vyhrála veřejnou zakázku s nabídnutou cenou 355 milionů korun. Práce by měla dokončit, dle náměstkyně Bajgarové, v březnu 2021.

Následovat bude vybavení interiérů, na které bude ještě v roce 2020 vyhlášena samostatná veřejná zakázka. Jeho dodávka nebyla součástí zakázky na stavební práce.

Autorem architektonického návrhu, podle kterého se rekonstrukce provádí, je studio Platforma architekti.

„Jako autoři dohlížíme na to, aby realizace odpovídala návrhu, který jsme zpracovali. Aktuálně například řešíme konkrétní podobu fasády, která se vzorkuje přímo na objektu. Od počátku máme jasnou představu, jak bude Poklad po dokončení vypadat, a to nejen zvenku, ale také zevnitř. Těší nás jeho postupná proměna, i poslední rok, který zbývá k jejímu dokončení, ” uvedl architekt David Průša, autor návrhu a jednatel studia Platforma architekti.

Nová střešní krytina je položena na obou křídlech objektu, dokončena byla i střecha nad jevištěm, včetně nové mansardové části. Nyní se opravuje zbývající část střechy nad divadelním sálem. Těsně před dokončením je venkovní hydroizolace chránící budovu před zemní vlhkostí. Hotová je kanalizační síť, pokračuje instalace rozvodů vzduchotechniky, klimatizace a elektřiny.

„Ještě před slavnostním otevřením se do Pokladu vrátí i další umělecká díla, která ve vnitřních prostorách byli návštěvníci zvyklí vídat. Vestibul znovu ozdobí zatím uschovaná bronzová socha ženy - dívky s názvem Žně od Konráda Babraje (1921-1991). Budou zrestaurovány dva skleněné objekty, které jsou dnes zakryty bedněním,” uvedla jednatelka společnosti Akord-Poklad Darina Daňková.

Dům kultury Poklad byl slavnostně otevřen 29. prosince 1961 pod názvem Klub pracujících Poruby. V sídlišti Ostrava-Poruba tehdy žilo 50 000 obyvatel. Od roku 1968 byl za Domem kultury Poklad v provozu amfiteátr pro 1700 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám