Hlavní obsah

Řeka Bílovka v CHKO Poodří se při revitalizaci vrátila do původního koryta

Novinky, Jaroslav Baďura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Povodí Odry uskutečnil jako investor v uplynulých dvou letech náročnou revitalizační stavbu v katastru řeky Bílovky, na jejíž realizaci se podílelo Sdružení Rovina – Talpa – RPF.

Foto: Talpa-Rpf
Článek

Řeka byla původně sváděna do přímého koryta ústícího do Odry. Nově je v délce 2,5 km rozdělen průtok mezi původní regulované koryto a dochované neregulované koryto řeky Bílovky. Na zdárném dokončení projektu revitalizace toku Bílovky má velkou zásluhu ostravská projekční firma TALPA – RPF, která zajistila projektovou část stavby.

Původní neupravené koryto bylo napojeno do toku Mlýnka napájejícího rybníky Rybářství Suchdol. Nově dochází k dělení průtoku v poměru 3:1 ve prospěch původního koryta Bílovky. Rozdělovací objekt je opatřen rybím přechodem a bezpečnostním přelivem.

"Šlo o jednu z nejnáročnějších a nejrozsáhlejších akcí v rámci revitalizace vodního toku. Již kdysi regulovanou řeku Bílovku jsme v podstatě museli vrátit do jejího původního koryta," uvedl Čestmír Kus, jednatel ostravské firmy Talpa-RPF.

Dalšími úpravami bylo zpevněno a nově vymodelováno koryto v lukách, kde byly použity staré katastrální mapy, aby se v budoucnu dosáhlo dokonalého meandrického procesu. Došlo také ke změně záplavových poměrů. Byly rozebrány oderské a bílovické hráze, které dříve sloužily k ochraně před povodněmi.

Dnešní koncepce je založena na přirozeném zaplavování luk při jarních a podzimních záplavách a soustava rybníků je chráněna místním navýšením rybniční hráze. Vzhledem k tomu, že se jednalo o náročnou stavbu v chráněném území, měla celá stavební činnost řadu omezení a překážek. Především šlo o ochranu hnízdících ptáků a přemístění ryb a obojživelníků z místa stavby. Za tímto účelem byli pracovníci stavební firmy proškoleni ekology ve sběru žab a sami prováděli jejich transfer do neohrožené části oblasti.

"Naši zaměstnanci byli důkladně proškoleni lidmi z CHKO a mnozí se nyní chlubí, že poznají samečka a samici žáby," uvedl Čestmír Kus.

K revitalizaci stavebního území přispěl také fakt, že celá lokalita byla zatravněna původní travní směsí z oblasti Valašska. Podle Ing. Luďka Černockého, místopředsedy představenstva společnosti Rovina a. s., byl celý projekt revitalizace velmi náročný a vyžadoval neustálou koordinaci jak ze stavebního hlediska, tak i z hlediska ochrany životního prostředí - musely být zohledněny požadavky investora stavby Povodí Odry s. p. a CHKO Poodří.

Velký důraz byl kladen především na dopravní trasy, aby nedocházelo ke zbytečné devastaci chráněného prostředí. Celá stavba byla průběžně sledována pracovníky investora i CHKO.

Ředitel divize stavby a ekologie ze společnosti TALPA – RPF k projektu sdělil, že šlo o poměrně rozsáhlou revitalizaci území, kde projektanti použili několik netradičních řešení, jako například dotvoření původního koryta řeky, několik rybích přechodů v toku a opravu stávajícího jezu.

Revitalizace toku Bílovky je pro firmu TALPA - RPF dobrou zkušeností, neboť v současné době začínají projektanti společnosti pracovat na dalším unikátním projektu a tím je Obnova tůní a revitalizace mokřadu Kozmické louky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám