Hlavní obsah

Regiontour 2013 pokřtí novou Českou knihu rekordů a představí legendární stíhačku Spitfire Mk

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době od 17. do 20. ledna bude brněnské výstaviště hostit tradiční veletrh Regiontour, věnovaný turistickým možnostem v regionech. Návštěvníci se mohou těšit na podívanou, které pro ně připravilo Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov. Součástí expozice bude i model legendárního Spitfire Mk.

Foto: Czech Spitfire Club

Plk. Emil Boček, pilot Spitfiru 310. sq. RAF, se vyjádřil slovy: "To je tak perfektně u dělaný, že to nemá chybu."

Článek

Pelhřimovské Muzeum rekordů  a kuriozit připravilo ve spolupráci s Czech Spitfire Clubem pro Regiontour 2013 neobvyklou podívanou. V jeho expozici totiž návštěvníky veletrhu čeká model legendárního stíhacího letounu Spitfire Mk. IX. v „životní velikosti“.

Letoun o rozměrech 10 x 12 metrů se proslavil v průběhu 2. světové války, zejména při letecké bitvě o Anglii. V řadách Royal Air Force na nich létali i českoslovenští piloti. „Chceme návštěvníkům přiblížit mnohdy nelehké osudy letců ve válce i po ní a uctít památku bojovníků padlých, již zemřelých i dosud žijících,“ uvedla Bára Kotková z Muzea rekordů a kuriozit.

Doplňkem leteckých křídel bude  výstava včelích křídel. Součástí expozice bude i dětská naučná stezka monitorující létání a život včel v podání včelaře rekordmana Vladimíra Saifra.

V pátek 18. ledna se uskuteční slavnostní křest nové České knihy rekordů doplněný komentovanou prohlídkou kokpitu stíhačky Spitfire.

„V sobotu se návštěvníci mohou těšit na Brno v České knize rekordů, kdy se uskuteční  autogramiáda brněnských borců, kteří jsou v ní zapsáni. Účast přislíbili mimo jiné nejrychlejší karikaturista světa Lubomír Vaněk, majitel největší sbírky lesnických uniforem Jaroslav Pospíšil, extrémní jezdec na jednokolce Adam Gerža,“ dodala Kotková, podle které rekordmani předvedou i své umění.  

Po celou dobu Regiontouru budou v expozici Muzea rekordů a kuriozit působit mimo jiné autor nejmenší české pamětní medaile Jiří Šíd, výrobci nejmenší mobilní pálenice v ČR z firmy Nitara a držitelé bubenických rekordů Marimba Live Drums.

Czech Spitfire Club

Legendární stíhačku Supermarine Spitfire Mk IX. si členové klubu vybrali jako jeden ze symbolů svého sdružení. „Je nejen symbolem vítězství v bitvě o Británii, ikonou své doby, ale také jednou z nejlepších a technicky nejdokonalejších zbraní našich letců, které tehdy měli k dispozici,“ uvedl předseda klubu Zdeněk Sadecký.

Na replice letounu začali členové klubu pracovat v září 2011, veřejnosti model poprvé představili  6. října 2012 v rámci Dne otevřených dveří na 22. základně letectva u Náměště nad Oslavou .

Konstrukce v měřítku 1:1 je kompozitová s vnitřními výztuhami, má řadu precizně zpracovaných detailů v exteriéru i interiéru a je zde osazeno i několik originálních dílů. Řídicí prvky jsou pohyblivé. 

“Naším záměrem je  prezentace na leteckých dnech a dalších tematických akcích. Věříme, že se nám tak podaří ještě výrazněji připomenout památku našich hrdinů - osobnostní, na které tenhle národ může a má být hrdý,“ dodal Zdeněk Sadecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám