Hlavní obsah

Regionální značku Zápraží čeká další rozvoj

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 12. června se v Říčanech v prostorách zdejší místní akční skupiny sešli držitelé regionální značky Zápraží. Certifikovaní výrobci regionu jihovýchodně za Prahou – Zápraží – se radili o dalším rozvoji této originální značky. Významným krokem bude rozšíření působnosti značky na Dolnobřežansko.

Foto: Aleš Rudl

Držitelka certifikátu regionální značky Zápraží paní Jeníčková prezentuje své ručně malované oděvní doplňky z hedvábí certifikační komisi.

Článek

Značka Zápraží, pod kterou mohou nabízet certifikovaní výrobci své rozličné regionální produkty na Říčansku, existuje už dva roky.

„Za tu dobu získala značka na prestiži a je v celém regionu vnímána velice pozitivně,” řekla v úvodním slovu na setkání výrobců ředitelka MAS Říčansko Pavlína Filková. Aktuálně se značkou Zápraží originální produkt může pyšnit 18 výrobců a též několik stravovacích a ubytovacích podniků.

Na setkání bylo probíráno ohlédnutí za proběhlými akcemi a festivaly, kde byla prezentována, jak tato regionální značka, tak i jednotliví výrobci. Na samotném Říčansku a blízkém okolí se ročně koná několik desítek akcí, na kterých můžete pořídit produkty označené logem „Zápraží“.

„V dnešní době je složité, aby se malí místní producenti prosadili, a dozvěděla se o nich široká veřejnost, proto je cílem aby značka byla stále na očích a výrobky by mohly být chápány i jako atraktivní suvenýry z výletů v okolí Prahy,” zaznělo z úst regionálního koordinátora značky, kterým je Místní akční skupina Říčansko.

V plánu je též rozšíření počtu prodejních míst v celém regionu, aby byly výrobky snáze dostupné. Výrobci přicházeli s nápady na instalaci prezentačních vitrín na místech s velkou koncentrací lidí. Vítanou možností je i pořízení nových prodejních stánků, které by byly jednoduché na přepravu i instalaci.

Novinkou je i chystaný další rozvoj v oblasti působení značky. Nyní probíhají jednání, která mají za cíl rozšíření značky i do oblasti Dolnobřežanska. Pokud by tamější výrobky nebo služby splnily podmínky, tak by se rovněž mohly honosit certifikátem a možností je prodávat nebo poskytovat pod značkou spadající pod Asociaci regionálních značek. Regionálních značek je nyní v celé ČR celkem 24.

Po setkání výrobců proběhlo zasedání certifikační komise, která jednala o prodloužení certifikátů u sedmi výrobců. Těm stávající certifikát platí do konce června a bez prodloužení a doložení informací o svých výrobcích a jejich kvalitě by nadále nemohli své produkty pod značkou Zápraží nabízet.

Regionální výrobky mají velkou budoucnost. Některé z nich už se dostaly i přes oceán nebo na Aljašku, kde dělají Zápraží dobré jméno. Příkladem mohou být ručně malované šátky od paní Jeníčkové.

Více o regionální značce Zápraží můžete nalézt zde nebo na stránkách MAS Říčansko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám