Hlavní obsah

Recitační soutěž Vrbenský rohlík zná vítěze 12. ročníku

Novinky, Kateřina Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorové odpoledne na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích patřilo poezii.

Foto: Kateřina Štruncová

Vítězové 2. a 4. kategorie

Článek

"Ať v této zemi nikdy nezevšední / slova básníků / a motýli, kterých ubývá, / ať usedají na čerstvé květy / jejich písní. / A ti, kdož budou číst básně, / ať se musí bránit slzám / nad jejich krásou!" (Jaroslav Seifert - Býti básníkem)

Krásné verše slavného českého básníka jako by dokreslovaly příjemnou atmosféru poetického únorového odpoledne. V budově Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích se totiž ve čtvrtek 24. února konal již 12. ročník recitační soutěže Vrbenský rohlík.

O nejlepší umístění soupeřili studenti českobudějovických gymnázií a nejlepším z nich byl  tradiční hmotnou odměnou maxirohlík z blízkých pekáren PENAM, a. s.

V porotě zasedly moderátorka Mgr. Ivana Šimánková, zpěvačka a textařka Monika Vodičková a bývalá studentka  a nynější asistentka v Česko-anglickém gymnáziu Dana Tomanová, která se před lety sama  soutěže účastnila. "Bylo pro mě příjemné vrátit se do soutěže z pohledu porotce," prohlásila Bc. Dana Tomanová.

Také obě další členky poroty si pochvalovaly jak velkou účast, tak i kvalitní výběr textů a skvělé prostředí. "Byla jsem mile překvapena tím, že se mladí lidé poezii a recitaci věnují, a to na velmi vysoké úrovni," konstatovala Mgr. Iva Šimánková. "Mne zaujal především výběr autorů, zazněla rovněž lidová poezie a někteří studenti si jako budějovičtí patrioti vybrali verše o svém městě," doplnila Monika Vodičková.

Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle věkových skupin a novinkou byla kategorie vlastní tvorby. Vítězkami v jednotlivých kategoriích se staly Jana Marešová (Gymnázium Česká), Nikola Pučejdlová (Gymnázium J. V. Jirsíka), Kristýna Hulcová (Gymnázium Česká) a v kategorii vlastní tvorby zvítězil Jakub Čejka (Gymnázium Česká).

Po skončení soutěže všichni odcházeli s pocitem, že prožili mimořádné odpoledne a že se za rok opět rádi vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám