Hlavní obsah

Rakušané se těší na česká eura

Novinky, Vratislav Konečný

Stále více českých turistů se jezdí vysportovat do rakouských Alp. V zimních střediscích si mnou ruce, jací jsou Češi dobří zákazníci a jak začínají být i věrni jednotlivým destinacím. Resorty se předhánějí v nabízení komfortu, Češi utrácejí stále více eur a nejsou lakomí ani na spropitném.

Foto: www.kitzalps.cc
Článek

Alpy táhnou stále víc

Jedním z taháků letošní zimy jsou Kitzbühelské Alpy. Malá lokalita soustředěná kolem obcí St. Johann in Tirol, Obendorf, Kirchdorf a Erpendorf nabízí 66 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti.

Dětské lyžařské školky jsou samozřejmostí, běžkaři mají k dispozici 275 běžeckých tratí. Pokud se bojíte na sjezdovce, najdete tu přes 100 kilometrů upravených pěších cest, ale v horském ostrém vzduchu asi po pár kilometrech spíš zapadnete do nějakého hotýlku nebo penzionu zahřát hrdlo.

Další destinací jsou Korutany

Tady se vyřádíte dosytosti nejen na svazích hor, ale i v hotelových bazénech, welnessech. Jsou tu i termální lázně, krom normálních zimních sportů si můžete zahrát i ledový golf, greeny jsou bílé, míčky červené.

Šedesát kilometrů sjezdovek se dá uměle zasněžit, vodní děla již zahájila postřik. Nechybí tu nic, čím se moderní zimní rekreační střediska po celém světě chlubí, i tady je nástup Čechů a Moravané velmi markantní. Pobyty jsou zamluvené na dlouho dopředu.

Resorty se spojily v cenové politice, nejedou si každý sám na svém písečku, takže mohou jít s cenami na solidní úroveň jak v pobytech, tak samozřejmě v kombinovaných skipasech a například benefitech, jako jsou vstupy do různých welnessů, termálů a podobně. Co mě zaujalo, je takzvaná biodoprava. Hupsnete na lyže, dostanete dlouhé opratě a kůň vás vytáhne až k chatě. Žádná rolba nebo skibus, pojedete jako ruské kníže.

Velmi oblíbený je okruh nazvaný Stella Ronda. Zahrnuje 13 sjezdovek s celkovou délkou 35 kilometrů, které mají takovou polohu, že jedete stále slunci vstříc. Projedete co nejrychleji celý okruh, necháte si změřit čas, a ten  se uschová v u notáře. Na konci zimní sezony se porovná se všemi časy, ceny jsou velmi hodnotné.

Korutany jsou svými jezery vhodné i pro bruslaře. Hotely u jezer mají vyhřívané bazény, ze kterých mohou otužilci na volné vodě předvést tuleňům, že na ně mají. Jen když jsem to viděl, málem jsem zmrzl, na takový šok musí být tělo připraveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám