Hlavní obsah

Radio Wave oslaví své desáté narozeniny

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 16. ledna proběhne od 20:00 v Meet Factory v Praze oslava 10. výročí spuštění jedné ze stanic Českého rozhlasu – Radia Wave.

Foto: Clap! Clap!

Italský hudebník Clap! Clap! v akci

Článek

Narozeninová párty odráží orientaci dramaturgie na mladé posluchače nejen místem konání. Hlavní hvězdou programu bude syrský zpěvák Omar Souleyman. Ačkoliv jde o zralého, padesátiletého muže, jeho hudba spadá do žánru označovaného jako taneční world music. Tuto velmi širokou „škatulku“ je pořadatelé upřesnili jako syntézu tradičního syrského žánru dabkeb, irácké lidové hudby choubi a moderních syntetických tanečních rytmů.

Souleyman se ze zpěváka na svatbách stal hvězdou Blízkého východu, jeho klipy nijak neodporují muslimské tradici, přesto zaujal také posluchače na Západě. Po emigraci z válkou zasažené Sýrie se dokázal prosadit na prestižních evropských hudebních festivalech.

Během večera vystoupí italský producent Clap! Clap! (vlastním jménem Cristiano Crisci). Ten proslul především remixem samplů afrických hudebníků v rytmu techna a hip hopu za pomocí syntetizátorů a drum machines. V Meet Factory představí svoje aktuální EP Simple a návštěvníci se mohou těšit nejen na jeho hudbu, ale i na Crispiho živelné pohybové kreace.

Radio Wave se v českém éteru objevilo přesně 13. ledna 2006 jako projekt, který měl přivést k rozhlasovým přijímačům mladé, zejména náctileté posluchače. Vytčený cíl splnilo Wave jen částečně, a proto dnes vysílá už pouze přes internet – vyjma pravidelných hodinových pořadů na stanici Vltava. Snaží se reflektovat aktuální kulturní dění u nás i v zahraničí, svým záběrem je v České republice ojedinělou záležitostí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám