Článek
„V pěti regionálních kolech nás soutěžilo 135 a 20 se dostalo do finále v Ostravě. Nejprve jsme prošli teoretickým náročným testem, kde jsme odpovídali na otázky z oblasti výroby, ale také z historie pivovarů a výroby piva. Tam jsem poměrně dobře uspěl,” konstatoval Martin Kludka.
„Praktickou zkoušku dělal každý sám. Měli jsme minutu na přípravu, na seřízení výčepu a čištění. Dvě minuty trvala zkouška naostro. Úkol zněl, načepovat dvě piva tak zvaně nadvakrát. Jedno otočným kohoutkem a jedno pákovým. Třetí pivo jsme museli načepovat "na hladinku". Pivo se nečepuje s "čepicí", ale do hladka, pěna je smetanová, pevná, bez bublinek. Během těch dvou minut jsme museli udělat mytí skla, odstřiky, načepovat ty piva a naservírovat porotě,” popsal soutěžní úkol.
Soutěžící hodnotilo pět porotců. Každý mohl přidělit nejvýše 12,5 bodu. Podle Martina Kudka zvítězil proto, že vše udělal na sto procent, věnoval hodně času čistotě a teplotě sklenic a také hygieně. Na soutěže se zvlášť nepřipravuje, protože trénink je vlastně jeho každodenní práce.
„Chci se pochlubit! Také jsem obdržel titul Pan výčepní Plzeňského Prazdroje. Je to nejvyšší ocenění v České republice. To ocenění obdrželo ještě dalších šestnáct výčepních. Víte, být dobrým výčepním chce tři věci, které se musí sejít dohromady - srdce, dobrou ruku a to nejlepší pivo! A to my, jak v Pivnici Assen v Ostravě - Zábřehu, tak v Pivnici Assen Srub v Ostravě -Dubině máme. Ne nadarmo se říká: Pivovar vaří, ale hospodský pivo dělá,” ukončil povídání o pivu Martin Kludka, Radegast Mistr výčepní 2016.