Hlavní obsah

Putovní pohár krytého plaveckého bazénu v Ústí nad Orlicí získala škola ze Žamberka

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní a vzdělávací o.p.s. v Ústí nad Orlicí v úterý 24. března 2. závěrečným kolem plavecké ligy uzavřela 1. ročník plavecké štafety žáků O putovní pohár krytého plaveckého bazénu v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start štafety O putovní pohár krytého plaveckého bazénu v Ústí nad Orlicí.

Článek

Sportovní a vzdělávací obecně prospěšná společnost se zajímala o rozsah plaveckého umění dětí a na pomoc zájmu o plavání vyhlásila nultý ročník plavecké soutěže, který se setkal s kladným ohlasem škol.

Na tomto základě byla vyhlášena ve spolupráci s plaveckou školou Chobotnice, působící na krytém plaveckém bazénu městské společnosti Tepvos, Okresní školní liga O putovní pohár krytého plaveckého bazénu v Ústí nad Orlicí.

První ročník plavecké štafety žáků II. stupně ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií se koná dvoukolově - první kolo proběhlo 18. listopadu 2014 za účasti pěti škol, kdy zvítězila ZŠ 28. října Žamberk.

Celého závodu se účastnilo sedm škol, a to ze Žamberka ZŠ 28. října a ZŠ Nádražní (v 1 kole), ZŠ Dolní Libchavy, ZŠ Sv. Čecha Choceň, a z Ústí nad Orlicí ZŠ Bratří Čapků (v 1 kole), ZŠ Komenského a gymnázium (v 1 kole).

Závod je rozdělen do čtyř kategorií A - B - C - D podle 6. až 9. třídy do čtyřčlenných štafet, kdy každý soutěžící plave 50 metrů (2 bazénové délky) libovolným způsobem se startem z vody. Hodnotícím ukazatelem je celkový dosažený čas po uplavání 200 metrů.

Vyhodnocení je prováděno pro jednotlivé kategorie na konci každého závodního dne a na závěr ročníku je vyhlášena celková vítězná škola, která získá putovní pohár v podobě kapky. První tři školy dále získávají vítězné plakety a všechna družstva diplomy a upomínkové předměty.

Druhé kolo plavecké ligy proběhlo v úterý 24. března za účasti 112 žáků z šesti škol. V kategorii A zvítězila ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí před ZŠ Sv. Čecha Choceň a gymnáziem Ústí nad Orlicí. V kategorii B ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí před ZŠ 28. října Žamberk a gymnáziem Ústí nad Orlicí. V kategorii C ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí před ZŠ Dolní Libchavy a gymnáziem Ústí nad Orlicí. A v kategorii D gymnázium Ústí nad Orlicí před ZŠ 28. října Žamberk a ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí.

V druhém kole plavecké štafety se v celkovém hodnocení na 1. místě umístila ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí před gymnáziem Ústí nad Orlicí a ZŠ 28. října Žamberk.

Po součtu bodů obou kol se celkovým vítězem stala ZŠ 28. října Žamberk, která získala 52 bodů (20+32) a putovní pohár jí předal starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Druhá skončila ZŠ Dolní Libchavy s 41 body (17+24) a třetí ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí ziskem 36 bodů (36+0).

Prvním třem školám zástupce generálního partnera Rieter, Pavel Kubíček, zástupce společnosti Tepvos, ing. Václav Knejp a vedoucí úseku RS, Bc.Veronika Krajová předali vítězné plakety. Dále se umístily ZŠ Sv. Čecha Choceň, ZŠ Komenského Ústí nad Orlicí, gymnázium Ústí nad Orlicí a ZŠ Nádražní Žamberk. Každý soutěžící žák dostal od partnerů soutěže drobnou odměnu.

O přestávce mezi rozplavbami byla soutěž zpestřena ukázkou přejezdu bazénu na kajaku s eskymáckými obraty. Jízda v kajaku je pohybová dovednost, jejíž úspěšné zvládnutí vyžaduje určité schopnosti a včetně Mistrovství ČR se stává napínavou a atraktivní vodáckou disciplínou. V mimosezónní přípravě je to právě bazén, kde lze dobře nacvičit eskymácký obrat, který je předpokladem jízdy na tekoucí vodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám