Hlavní obsah

Půltucet spisovatelek odpovídal na otázku O čem píší ženy?

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm žen v ostravském Domě knihy Librex řešilo v sobotu odpoledne otázku O čem píši ženy. V diváky nabitém Librexu besedovalo šest známých spisovatelek: Irena Obermannová, Eva Tvrdá, Markéta Hejkalová, Jarmila Dolanská, Jana Hochmanová a polská spisovatelka Markéta Fox. Otázky kladla Jitka Vaňková.

Foto: Josef Zajíc

Ženy v LIBREXU. Obermannová, Dolanská, Hochmanová, Fox, překladatelka, Hejkalová, Tvrdá a Vaňková. 9.3.2013

Článek

V téměř dvouhodinové besedě se řešily vztahy mužů a žen, proč je víc spisovatelů než spisovatelek a zda po přečtení textu knihy je patrné, že knihu napsala žena.

V Librexu o zmíněné problematice i o svých knihách diskutovala známá spisovatelka, scénáristka, dramaturgyně, absolventka FAMU Irena Obermannová. Svoji první knihu Frekvence tygra napsala v roce 1996, ale do podvědomí čtenářů vstoupila vydáním knihy Deník šílené manželky. Tajná kniha je její třináctým dílem.

Ostravská spisovatelka, překladatelka z finštiny, současná ředitelka 3. Ostravského knižního veletrhu Markéta Hejkalová vydala celkem deset knih, při besedě přečetla úryvek ze své poslední knihy Andělé dne a noci.

Jarmila Dolanská se věnuje dětem. Napsala pohádku pro holčičky O kočičí mamince i jiných zvířátkách..., kterou ilustrovala Jarmila Hrubcová, a chystá knihu pro kluky O autíčku...

Jana Hochmanová, ostravská spisovatelka, knihovnice a cvičitelka jógy přečetla ukázky ze své knihy Co dělat, aby nám bylo dobře.

Polská spisovatelka Markéta Foxová se návštěvníkům představila jako spisovatelka, která mimo jiné píše o sexuálních vztazích mládeže.

Známá ostravská spisovatelka Eva Tvrdá, píšící o historii Hlučínska ve svém románu na pokračování Dědictví, vydala jako svoji první knihu novelu Dálka. V Librexu křtila svou novou knihu povídek Andělé, tabulky a sny. Z její knihy přečetla povídku herečka ostravského Komorního divadla Aréna Alena Sasínová-Polarczyk, která také knihu pokřtila.

Závěr besedy vyzněl pozitivně. Není důležité, kdo píše, zda muž, nebo žena, ale jaká je úroveň napsaného textu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám