Hlavní obsah

Publikace Století objektivem Ostravanů byla pokřtěna

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 7. března se sál v Archivu města Ostravy zaplnil občany, kteří se podíleli na projektu s názvem Století objektivem Ostravanů. V minulém roce pořadatelé vyzvali obyvatele moravskoslezské metropole, aby se podělili o své fotografie, které zaznamenaly život Ostravy v letech 1918 - 1989.

Foto: Josef Zajíc

Ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková a primátor města Ostravy Tomáš Macura představují publikaci.

Článek

Po veřejné výzvě se začaly scházet v Archivu města Ostravy, v pobočkách Městské knihovny Ostrava, v Ostravském muzeu a Centru PANT fotografie, o kterých, jak někteří občané vzpomínali, ani nevěděli a najednou objevili tu prababičku, tu dědečka, nebo tatínka ještě v proutěném kočárku.

Na výzvu zareagovalo 47 občanů, kteří přinesli 541 snímků. Po ukončení termínu sbírky ještě dalších devět doneslo dalších 140 snímků. V Archivu města Ostravy se všechny snímky naskenovaly a připravily do publikace.

„Ta práce byla náročná, ale i dobrodružná. Líbily se nám všechny snímky, ale ty by se do chytané publikace nevešly. Spolu Antonínem Barcuchem, Jozefem Šerkou jsme kombinovali, vymýšleli, až nakonec bylo dílo hotovo. Tedy hotovo... Na řadu pak přišla grafická úprava a nakonec výběr tiskárny. Díky Magistrátu města Ostravy bylo vyhlášeno výběrové řízení na tiskárnu a věci se posunuly dále. A 7. března publikaci představujeme, především těm, kteří se na publikaci svými fotkami podíleli,” řekla přítomným Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy, a předala slovo Tomáši Macurovi, primátorovi města Ostravy.

„Jsem rád, že lidé ve svých archivech a fotoalbech našli jedinečné fotografie, které mapují důležité události od vzniku samostatné republiky v roce 1918. Nahlédli jsme do jejich životů za posledních sto let. Publikaci jsem si prohlédl a prolistoval. Za každým snímkem se ukrývá příběh či osud, některé fotografie jsou veselé, jiné dojemné, jsou prostě takové, jaký život je. Můj favorit je fotka na titulní straně. Věřím, že to není poslední počin. Takže děkuji,” ukončil slavnostní proslovy primátor.

Publikace pak byla pokřtěna a uvedena v život. Bylo do ní zařazeno 185 fotografií. Parametrem výběru byla nejen technická kvalita fotek, ale také proporční zastoupení pro všechna desetiletí a zařazení snímků v co největším počtu městských obvodů. Fotografie jsou řazeny chronologicky podle desetiletí a jsou opatřeny jednoduchými popisky. 

Fakta o zapůjčených fotografiích: 26 snímků vzniklo ještě před rokem 1918. Celkem 515 snímků dokumentuje období let 1918 -1989, z toho 210 do roku 1945. Nejpočetnější jsou zastoupeny snímky zachycující mj. brigády, sokolské cvičence, vojáky, rodiny - 240 snímků. Na druhém místě jsou to fotografie zachycující průběh veřejných slavností - 110 snímků. Do třetí velké skupiny se dají obecně zahrnout ostatní události, ať se týkají veřejného nebo soukromého života - 80 snímků.

Publikaci Století objektivem Ostravanů sestavili: Hana Šústková, Antonín Barcuch, Jozef Šerka. Graficky upravila a obálku navrhla Štěpánka Bělovská. Vytiskla tiskárna GRASPO CZ a.s. Vydalo statutární město Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám