Hlavní obsah

Publikace Ostrava v datech představí nejvýznamnější milníky města

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava a Archiv města Ostravy vydaly letos již druhou knihu věnovanou dějinám Ostravy. Po knize "Ostrava. Počátky a vývoj středověkého města", která vyšla v červnu, vyšla v říjnu publikace" Ostrava v datech". Kniha ve více než 2100 záznamech přináší to nejdůležitější z dějin města.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.11.2017 Publikace Ostrava. Počátky a vývoj středověkého města a Ostrava v datech.

Článek

Záznamy v publikaci Ostrava v datech jsou rozděleny do jednotlivých kapitol po staletích, s výjimkou té úvodní, která začíná před 350 milióny let a končí 9. stoletím. V rámci každé kapitoly jsou údaje řazeny chronologicky.

„Ohlédneme-li se za uplynulými deseti měsíci letošního roku, podařilo se nám naplnit vše, co jsme si předsevzali v souvislosti se záměrem důstojně oslavit 750. výročí první písemné zmínky o našem městě. S vydáním této knihy jsme počítali od samého počátku, protože jsme chtěli využít neuvěřitelného množství zajímavého materiálu, který se nahromadil v uplynulých šesti letech, kdy Archiv města Ostravy týden co týden zpracovával pro nás a média přehled nejzajímavějších událostí v dějinách města,” řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Orientaci v textu publikace Ostrava v datech umožňují tři druhy rejstříků. V místním (zeměpisném) rejstříku jsou podchyceny všechny uvedené zeměpisné lokality. Jmenný rejstřík (osobní) přináší všechna osobní jména doplněná velmi stručnou charakteristikou dané osoby. Třetí věcný rejstřík je zpracován jako výběrový.

Autoři publikace Ostrava v datech: Blažena Przybylová (zemřela 31. října 2017), Martin Juřica, Antonín Barcuch, Radoslav Daněk, Šárka Glombíčková, Tomáš Karkoszka, Jaroslava Novotná, Jana Prchalová, Eva Rohlová, Lenka Rokovská. Markéta Stachová a Josef Šerka. 

Publikace má 222 stran, je k dostání na pobočkách Ostravského informačního servisu. Cena 560 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám