Hlavní obsah

Prvním letošním narozeným savcem ve zlínské zoo je buvolec

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě si ani mnozí z nás nezvykli psát dvojku na konci letopočtu a už tu máme další přírůstek v ZOO Zlín. Tentokrát se ve středu 11. ledna narodil první savec - buvolec běločelý. Buvolci, tak stejně jako loni, obsadili prvenství mezi savci. Prvním narozeným mládětem v zoo byl papoušek ara.

Foto: http://www.zoozlin.eu/

Prvním letošním narozeným savcem je buvolec Loki.

Článek

Vše proběhlo hladce, takže ošetřovatelé při svém ranním příchodu na chovatelský úsek našli v boxu jak dospělou samičku Sofii, tak i jejího čerstvě odrozeného potomka. O události informovala zoologická zahrada na svých webových stránkách.

K porodu muselo dojít podle ošetřovatelů v ranních nebo naopak večerních hodinách předchozího dne, mimo zraky zaměstnanců zahrady. Ale takovéto bezproblémové porody jsou jednoznačně nejlepší, vždyť matkám v přírodě také nikdo nepomáhá. Naopak by podle odborníků přílišná horlivost a snaha být užitečný, mohla být akorát ke škodě.

Buvolec běločelý je vzhledově zajímavá africká antilopa, jejíž porody ve zlínské zahradě obvykle spadají do první poloviny roku. A stejně jako v loňském roce je touto první matkou Sofie. Ta mimochodem za pár týdnů „oslaví“ 10 let chovu ve zlínské zoo, neboť do Zlína přišla ze ZOO Ústí nad Labem 12. dubna 2002 (narodila se ještě o rok dříve, navíc v ZOO Praha).

Společnost Sofii a jejímu potomku - klukovi se jménem Loki, dělá pochopitelně otec Frank (přišel do ZOO Zlín z německé instituce v Gelsenkirchenu), který je ovšem chován v samostatném boxu. To aby mláděti neublížil. Ostatně úloha samců jako otců je v případě tohoto druhu minimální, veškerou zodpovědnost na sebe berou matky. Jen ty mohou mládě v prvních dnech nakojit (to žádný savčí otec pochopitelně nedokáže) a budou ho učit všem dovednostem, které musí každý buvolec stoprocentně ovládat. 

Nebude to mít rozhodně jednoduché, protože jako u většiny savčích mláďat, i mladý buvolec je tvor velmi neposedný a hodně hravý. Tohoto projevu si ostatně ošetřovatelé všímají, neboť mládě, které si nehraje, nemusí být úplně v pořádku.

Jako u jiných druhů antilop, i buvolec je schopen krátce po porodu postavit se na vlastní, v té době poněkud křehké, nohy a následovat svou matku. Brzy jeho svalstvo zesílí natolik, že bude naopak zkoušet všemožné akrobatické kousky, aby se právě v pohybu neustále zdokonaloval. A až dostane hlad, jednoduše si dá několik doušků mateřského mléka. Na něm bude v prvních dnech zcela závislé, ale už třeba po týdnu začne s ochutnávkou sena, slámy, popřípadě krájené mrkve nebo jablek. Tohle vše i se speciálními granulemi buvolci dostávají, protože se jedná o typické býložravce.

ZOO Zlín letos očekává ještě jeden porod buvolce běločelého, u samice Twiggy. Ošetřovatelé doufají, že se tentokrát narodí samička, neboť pro samce se nová chovatelská instituce hledá přece jen o poznání hůře.

Reklama

Výběr článků

Načítám