Hlavní obsah

Prvních 80 žáků odjelo na ozdravný pobyt hrazený hutí

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek ráno odjelo do Tater 80 dětí z Třince. Do konce letošního roku na ozdravný pobyt na Slovensko vyrazí 260 dětí ze základních škol v Třinci. Ozdravné pobyty jim plně hradí Třinecké železárny. Zavázaly se k tomu v rámci svých aktivit směřujících k omezování zátěže na životní prostředí.

Foto: Petra Jurásková

Maminka se loučí s dcerkou Adélkou při odjezdu na ozdravný pobyt.

Článek

První turnus zamířil do střediska v Žiaru v 8 hodin ráno. Další dva budou následovat v letošním roce a další přijdou na řadu na jaře příštího roku.

„Je to super, opravdu jsme rádi a rodiče to hodnotí velmi pozitivně. Zájem byl stoprocentní,“ říká Monika Guňková, ředitelka Církevní základní školy v Třinci. Z její školy odjelo sedmadvacet žáčků. „Já se těším moc. Na všechno,“ svěřila se Adélka Hýblová ze třetí třídy Základní školy Kaštanová v Třinci.  

Ve středisku Žiar na úpatí Západních Tater v Tatranském národním parku stráví děti 10 dnů, během nichž na ně čeká především vysokohorské klima s nádhernou přírodou, která jim bezesporu prospěje. A nudit se tady nebudou, jsou pro ně připraveny aktivity v oblasti ekologie navazující na školní osnovy, přednášky horské služby, výlety do okolí a pohyb v přírodě, který přispívá k ozdravení dýchacích cest.

„Žijeme v regionu se zhoršenou kvalitou ovzduší a pro naše děti je rozhodně přínosné vyrazit do hor. Obzvlášť v zimním období, kdy se sčítají tři vlivy emisí – doprava, malá topeniště i průmyslová výroby, které se na znečištění podílí stejnou měrou. Pobyt mimo toto prostředí v době topné sezony dětem prospěje,“ míní generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Dodává, že hutní podnik vynakládá na modernizaci zařízení a investice do odprášení už od roku 1996 nemalé prostředky. Díky tomu došlo k poklesu produkce prachu, oxidů dusíku i oxidu siřičitého.

Třinecké železárny uzavřely s Ministerstvem životního prostředí ČR dohodu, v níž se zavazují, že v období let 2014 až 2017 vynaloží na ozdravné pobyty dětí z Třince a okolí každý rok částku 1,5 miliónu korun. V tomto školním roce do Tater míří hlavně děti z třineckých škol, postupně se dostane i na děti z okolních obcí.  

Dohoda zahrnuje také částku jednoho miliónu korun ročně na úklid komunikací, stejnou sumu ročně na výsadbu zeleně v Třinci a jeho okolí, údržbu okolí řeky Olše protékající areálem, rekonstrukce a instalace filtračních zařízení na těch výrobních zařízeních, kde ještě nejsou dokončeny, dodržování platných certifikovaných systémů environmentálního řízení a další aktivity.

Do konce roku 2015 huť proinvestuje 2,6 miliardy korun na ekologických investicích, které přinesou snížení emisí o další zhruba třetinu současného objemu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám