Hlavní obsah

První svíčka na adventním věnci se rozzáří na zámku Loučeň již 2. prosince

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventní prohlídky zámku s malým vánočním dárkem od knížecí rodiny se uskuteční na zámku Loučeň první neděli adventní, 2. prosince od 11:00 do 17:00. Pod stromkem děti předají paní knězně přání pro Ježíška a zapálí se první svíčka na adventním věnci. Program bude probíhat po celý advent.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Vánoce pocházejí z německého slova Weihnachten - tedy svaté noci, jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. V Česku je do Vánoc zahrnována i doba adventní, která vrcholí Štědrým dnem 24. prosince. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, dárky, či vánoční cukroví.

Adventní prohlídky připravil již na tuto neděli zámek Loučeň. V bohatě vánočně vyzdobeném zámku návštěvníky provede kníže i komorník jejich soukromými apartmány. Uvidí zde již vánočně vyzdobenou tabuli v zámecké jídelně.

„Víme, že vstup do adventního času bývá dnes i v té nejmenší obci zasvěcen rozsvěcení vánočního stromu. My nabízíme důstojnou předehru této povětšinou večerní tradici, kterou si chce většina lidí užít poblíž domova, v podobě odhalení stromu přání a především velmi působivého rituálu křtu největšího adventního věnce v celé zemi prostřednictvím čtveřice andělů. Všichni, kdo nejsou dál, než z Prahy, tedy v poklidu stihnou skloubit náš program a následné rozsvěcení vánočního stromu v obci, kde bydlí," láká návštěvníky manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Vánoční překvapení je připraveno i pro děti, je to povídání s paní kněžnou. Pod kouzelným vánočním stromkem v zámku si budou povídat o jejich vánočních přáních a o tom, co by rády dostaly od Ježíška pod vánoční stromeček. A tak Ježíšek v zastoupení rodičů dostane ty nejtajnější přání dětí, které se s pomocí paní kněžny mohou také pod stromečkem doma vyplnit. Malý vánoční dárek od knížecí rodiny si však odnese každé dítě z prohlídky.

V pravé poledne si o první adventní prohlídce zapálíme první svíčku na adventním věnci. „Náš věnec o naměřeném průměru 15,67 metru byl na sklonku loňského roku zapsán do České knihy rekordů. Letos ho instalujeme v totožných rozměrech znovu. Rituál jeho křtu čtyřmi anděly, z nichž každý je patronem jedné adventní neděle, je velmi dojemný a pro mne samotnou nezapomenutelný," tvrdí Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti Loučeň.

„Samotný křest věnce anděly bude doplněn malým koncertem tria lesních rohů, které se už předchozími fanfárami postarají o patřičně slavnostní nádech celého křtu. Znovu zdůrazňuji: V celé republice nenajdete větší adventní věnec, než je ten náš," dodal Jiří Senohrábek.

Na obří věnec byly použity větve smrku pichlavého, který rostl přesně 37 let v Polabci, místní části lázeňského města Poděbrady. "Tenhle jehličnatý velikán vyrostl do shodné výše jako staletá lípa, která stojí v bezprostřední blízkosti obřího věnce, dosahoval tedy více než 15 metrů," říká Noemi Koukolová, koordinátorka zámeckých slavností.

Adventní prohlídky nabízejí na Loučeni o víkendech takřka po celý prosinec. K prohlídkám je připraven i doprovodný program: 9. 12. se hraje Vánoční pohádka, 16. 12. Knížecí štědrý den - oživené prohlídky s herci v rolích členů knížecí rodiny a  23. 12. Českou mší vánoční J. J. Ryby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám