Hlavní obsah

První paro-strojní festival přilákal množství návštěvníků a zájemců o technickou historii

Novinky, Dana Kacerlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšení pro technické památky, veterány a stroje všeho druhu přímo dýchalo v sobotu na návštěvníky 1. paro-strojního festivalu, který uspořádali sběratelé, soukromí majitelé historických automobilů, traktorů, parních strojů a dokonce lodí s parním pohonem a kluby historické železnice v Holoubkově u Plzně.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

Louka pod nádražím a přilehlá vodní plocha Holoubkovského rybníka "rozkvetla" všemi barvami a "vůněmi" karosérií a motorů.

U vstupu "vítal" návštěvníky mohutný tank. Hned za ním nabízel vyhlídku z druhého patra pravý londýnský doubledecker. Kousek dál se na blýskaly automobily značek Mercedes, Škoda, Cadillac, Tatra, stroje Zetor, V3S, dokonce prastarý kombajn. Ale tenhle technický "zmatek" vůbec nevadil stovkám obdivovatelů, nejen mužského pohlaví. Mnozí rodiče nestíhali uhlídat zájem a nadšení svých dětí pro veterány.

Pětiletý Honzík sedící hned vedle na lavičce se svačinou mi nadšeně vypráví své dojmy: „Přijeli jsme ráno s parní lokomotivou. To bylo bezva. Moc se mi líbily traktory a taky bagr, protože ten má můj strejda. Jezdil jsem s tátou minimašinkou a seděl jsem v parním válci. To bylo něco... A viděla jsi ten parník? Ten bych chtěl mít doma v bazénu, ale mamka říká, že to nejde,” vypráví překotně. „Hele, mám nové tričko s mašinou, to je Šlechtična, a taky pexeso s lokomotivama,” pochlubil se rád, než ho tatínek zavolal.

Lahůdkou pro dospělé fajnšmekry byly parní automobily: Sentinel zn. Škoda, unikátní parní válec, nejrůznější parostroje od aut, motocyklů, parních kotlů, pivo-, cyklo-strojů atd. 

Hlavním organizátorem byl Iron Monument Club (IMC). Nadšenci pro historické lokomotivy a vlaky vypravili z plzeňského depa parní vlak, jeho členové zajišťovali velkou část příprav, instalaci exponátů, propagaci a celý průběh festivalu.

Muži odvedli velký kus práce. Jeden ze skalních členů IMC - Jiří Mašek se synem trávili celé týdny detailní přípravou. „No, hodiny nelze počítat,” říká, „každou chvilku ze svého volneho času jsem v depu, doma vyrábím modely, opravuji části strojů, připravuji soutěže pro malé návštěvníky.”

A ve chvíli, kdy kolem něj proudí stovky návštěvníků, v dobové uniformě vysvětluje další plány svých kolegů o renovaci vagónu, původně vraku, který snad už příště představí v celé své kráse "zašlých časů". „To je láska na celý život,” hodnotí jeho žena Olinka. Ta stojí za pultem prezentačního stánku IMC, podává informace a prodává suvenýry.

Ano, velká láska k parním strojům a železnici, "vůně" kouře, mazadel a motorových olejů zůstává hlavním motivem, hnacím pohonem pro všechny, kteří 1. paro-strojní festival zorganizovali. Díky všem sponzorům a přispěvatelům, díky městu Holoubkov. Těšíme se na příští ročník!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám