Hlavní obsah

První letošní jízda králů se jede v Kunovicích

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveme vás do Kunovic na tradiční jízdu králů, která je pro svou jedinečnost zapsána v seznamu UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví lidstva. Bohatý kulturní program bude probíhat již od pátku 16. května a vyvrcholí v neděli 18. května.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Jízda králů v Kunovicích má stejně jako ve Vlčnově, v Hluku i ve Skoronicích dlouholetou tradici, ale svou historií, charakterem a především doprovodným programem je výjimečná.

„První písemná zmínka o konání jízdy králů v Kunovicích pochází z roku 1892. Její kontinuita byla však několikrát přerušena. Znovu navázat nitku této svébytné tradice se podařilo v roce 1996. Od té doby se koná jednou za dva roky a ta letošní je už desátou v pořadí,” řekla Mgr. Ivana Majíčková, MBA, starostka města Kunovice

Charakter jízdy králů spočívá především v ustáleném rituálu, který se po staletí předává z generace na generaci, ale také ve specifickém zdobení koní, které možná také díky přerušení tradice nepodlehlo tolik módním vlivům a zachovalo si svou autentičnost, která vychází z barevnosti našich krojů a je přísně střežena.

„A věřte, je to silný emocionální zážitek, když od Panského dvora vyjede průvod urostlých mladých mužů v krojích, hrdě se nesoucích na vyzdobených koních. A když pak ještě přidají vtipné vyvolávky, je to nepopsatelný zážitek pro všechny obyvatele města, kteří jsou pyšní a hrdí na své tradice, ale i pro zúčastněné diváky,” popsala akci Ivana Majíčková.

Než se však nedělním ránem ulicemi Kunovic rozezní neodmyslitelné Hýlo, hýlom..., už od pátku se rozběhne třídenní proud doprovodných akcí, které samotnou jízdu králů budou doplňovat: vernisáže výstav, koncerty, hudební i pěvecká vystoupení, besedy u cimbálu, soutěže ve střelbě i tanci verbuňk, dalšího nehmotného statku zapsaného na seznam UNESCO, košty vína i vinný jarmark a také výjimečné sobotní Formanské odpoledne.

A právě v průběhu tohoto odpoledne všichni účastníci mohou obdivovat krásu tažných koní, kteří kdysi bývali neodmyslitelnými a nepostradatelnými pomocníky venkovského lidu a jsou jedněmi z hlavních aktérů jízdy králů. Koně zapřažené v povozech, bryčkách i kočárech povezou všechny účinkující sbory, soubory i muziky a předvedou pestrobarevné, veselé a zpěvné defilé městem a po něm i návštěvníkům nabídnou nevšední požitek z jízdy v dopravním prostředku, kde se najednou zpomalí čas.

A ještě jeden výjimečný zážitek organizátoři jízdy králů letos připravili. V neděli odpoledne po 14. hodině vyjede od kostela sv. Petra a Pavla banderium, které, tak jak bývalo v historii zvykem, doprovázívalo vzácnou návštěvu, která do Kunovic zavítala.

Připomene si tak první písemnou zmínku o banderiu, které v roce 1771 doprovázelo císaře Josef II. při jeho návštěvě Kunovic. Všichni vzácní hosté, resp. jejich dvojníci přijedou dobovým kočárem taženým čtyřspřežím opět do Kunovic právě v neděli odpoledne, aby svou přítomností ozdobili letošní jízdu králů.

„Věřím, že to bude výjimečný zážitek, stejně jako celý jízdokrálový víkend, ve kterém můžete zažít neopakovatelné chvíle návratů do zašlých časů, pohody, dobré nálady i hlubokých emocionálních zážitků. A jako pozvánku si dovolím použít i jednu vyvolávku: Hýlo, hýlom, můj koníček teď kloní hlavu nejvíc, že Vás zveme na jízdu králů do Kunovic,” uzavřela pozvánku Mgr. Ivana Majíčková, starostka města Kunovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám