Hlavní obsah

Průmyslovka Hodonín se kochala italskými skvosty

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti hodonínské průmyslovky se vydali na čtyři překrásné dny na sever Itálie za architekturou a výtvarným uměním. Hned první den je uvítalo slunce v Miláně.

Foto: archiv školy

Studenti hodonínské průmyslovky v Itálii 2017

Článek

Bělostná nádhera milánského dómu uchvátila všechny, ale především ty, kteří vystoupali 232 schodů a ocitli se na střeše pátého největšího chrámu na světě. Bylo skvělé kochat se výhledem na okolí, ale také vidět architektonické prvky gotiky z nezvyklého pohledu. 

Další kroky vedly do galerie Viktora Emanuela II. – především děvčata zaznamenala obchody známých světových značek. Kolem La Scaly se pokračovalo do galerie Pinacoteca di Brera a tam studenti obdivovali originály takových malířů, jako byli G. Bellini, Raffael, P. P. Rubens či P. Picasso.

V hodinách dějin výtvarné kultury se studenti seznamují se světoznámými díly většinou v učebnici, a tak je překvapily například velikosti pláten, nebo odstíny barev. Dílo dalšího mistra, a to Michelangelovu Pietu, si pak mohli všichni prohlédnout v milánském hradě Castello Sforzesco.

Druhý den zahraniční exkurze studenti strávili u jezera Lago di Garda – nejdříve se lanovkou dostali na vrchol hory Monte Baldo do výšky 1700 metrů – nepopsatelný výhled na okolí a hlavně krásné jezero všem doslova vyrazil dech. Pak následovala prohlídka dvou krásných městeček Malcesine a Sirmione. Ve druhém z nich si všichni asi nejvíc užili zhruba půlhodinovou plavbu po jezeře. Závěrečný den byl věnován opět architektonickým památkám italských měst – nejdříve to byla Verona.

„Nezapomněli jsme ani na pověstný balkon v paláci, kde žila Julie Kapuletová a poslouchala ze zahrady Romeovo vyznání lásky. Tedy alespoň tak nám to napsal pan Shakespeare,” řekla Mgr. Dagmar Benovičová, učitelka českého jazyka na průmyslovce.

Závěrečné Benátky si podmanily snad každého. Úzké uličky, kanály, gondoly, mosty, Dóžecí palác… Kouzelný pohled na vše byl shora z výšky věže zvané Campanila. Úchvatná podívaná! Dobré zážitky podtrhlo skvělé ubytování v kempu Altomincio Family Park v městečku Peschiera  a nádherné počasí.

Střední škola průmyslová a umělecká v Hodoníně pořádá každoročně výjezdy třetích ročníků do zahraničí napříč všemi obory. Jejich cílem je poznat co nejvíce umění, architektury a kulturních památek dané země. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Londýn, Paříž, Benátky, Řím a spousta dalších nádherných evropských měst. Cíle vybírají třídní učitelé všech třetích ročníků. Letos vyjelo obrovské množství studentů - přes devadesát lidí poznávalo krásy Itálie.

Co dodat závěrem? Studentům třetích ročníků hodonínské průmyslovky a jejich kantorům se nechtělo domů a na cestu na sever Itálie určitě hned tak nezapomenou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám