Hlavní obsah

Průmyslovka Hodonín předvedla další Kapku fyziky

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci z okolních základních škol si přijeli vyzkoušet fyzikální pokusy na Střední školu průmyslovou a uměleckou Hodonín. Že fyzika není nuda, jim předvedli studenti technického lycea. A bavilo je to - všechny.

Foto: Erika Sedlářová

Kapka fyziky na SŠPU Hodonín

Článek

Kapka fyziky je otevřená fyzikální laboratoř, ve které studenti druhého a třetího ročníku technického lycea průmyslovky předvádí pokusy na celkem deseti stanovištích pro žáky 8. a 9. ročníků okolních základních škol.

V letošním školním roce proběhlo na hodonínské průmyslovce již několik sérií Kapky fyziky v různých termínech. Kapka fyziky je jakási interaktivní dílna, kterou si mohli žáci sami vyzkoušet.

Třídy z okolních základních škol se dostavily na hodinu fyziky do přírodovědné učebny hodonínské střední školy. Žáci se rozdělili ke stanovištím, která obsluhovali studenti průmyslovky. Ti jim vysvětlili pozorovaný jev, předvedli dané pokusy a nechali je, aby si mohli vše vyzkoušet. Pak žáci postoupili na další stanoviště. Vše probíhalo ve zhruba pětiminutových blocích pod dohledem učitele fyziky.

Jaké jsou výhody takové výuky?

Žáci ZŠ si vyzkouší pokusy, na které v hodinách fyziky často nezbývá čas nebo není vybavení.

Studenti průmyslovky si otestují své vysvětlovací a komunikační schopnosti.

Učitel ze ZŠ během jedné hodiny obsáhne pokusy k deseti různým tématům.

V hodinách fyziky se pak už jen připomene pokus, na který se snadno naváže.

Žáci i studenti si mnohem lépe zapamatují daný fyzikální jev i jeho vysvětlení.

Všichni zúčastnění se u toho dobře baví.

A ohlasy ze základních škol?

ZŠ Očovská Hodonín

Děkujeme moc za všechny zaslané materiály, jsou velmi cenné. Žákům se u vás líbilo, z pokusů byli nadšení a myslím, že někteří už by nejraději přešli od nás k vám a to hned.

ZŠ Červené Domky Hodonín

Děkujeme za vlídné přijetí, perfektní organizaci a skvělou přípravu a práci s našimi žáky. Na pokračování vašich pokusů příští rok určitě přijdeme znovu.

ZŠ Velké Bílovice

Všechny ty pokusy, studenti průmyslovky, milé přivítání, všechno bylo senzační. Naši žáci o tom vykládali celou cestu domů, všichni byli nadšeni. Navíc někteří (ti šikovní) intenzivně říkali, že k vám na školu chtějí. A to je perfektní, jsou to moc fajn děcka, tak doufáme, že jim nadšení vydrží do přijímaček. Těšíme se na další Kapku fyziky

ZŠ Ratíškovice

Děkujeme za fotky! Bylo to super a zájem o příští sérii určitě máme.

ZŠ Prušánky

Kapka fyziky je krásná a přínosná akce. Velmi rádi v budoucnu navštívíme její další pokračování. Níže ocitujme zpětnou vazbu žáků:

„Byli jsme nadšeni za skvělý přístup studentů. Byli vstřícní a schopni nám odpovídat na otázky k pokusům. Moc nás potěšilo, že jsme si pokusy mohli sami vyzkoušet. Nejvíce nás nadchlo stanoviště s pokusem s plazmou a výboji v plynech. Celá třída moc děkuje.”

"Příjemné prostředí i šikovní studenti. Pěkně jsme si zopakovali učivo fyziky a dozvěděli se i něco nového".

Ještě jednou moc děkujeme a budeme se těšit příště!

Reklama

Výběr článků

Načítám