Hlavní obsah

Prostějovští výsadkáři si připomněli operaci Pouštní bouře

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek dopoledne se do prostějovských kasáren sjeli bývalí vojáci základní služby, ale i bývalí a současní vojáci z povolání, kteří zde sloužili před 25 lety. Jejich cesta k mateřskému útvaru nebyla náhodná.

Foto: Michal Mucha

Křtitel - genpor. v zál. Ondrej Páleník, předává pamětní odznak bývalým příslušníkům operace "Pouštní bouře".

Článek

Spolek Červené barety společně s velitelem 601. skss právě tyto „kluky“ pozval do kasáren, aby si zde připomenuli událost před 25 lety.

Právě tito výsadkáři tehdy jako vojáci poprvé od ukončení 2. světové války byli nasazeni jako součást strážní roty protichemické jednotky v operaci Pouštní bouře. „Chtěli jsme si připomenout tuto událost a ocenit pamětním odznakem - dekorací pozvané hosty a vojáky strážní roty, kteří tenkrát dobrovolně odjížděli do Perského zálivu pod mandátem OSN,” objasnil význam události předseda spolku Jindřich Starý.

Symbolicky se na síni tradic VÚ 8280 sešlo zhruba 40 procent této jednotky. Pozvání přijali a osobně se zúčastnili i pozvaní hosté, mezi něž patřil i tehdejší náčelník štábu protichemické jednotky plk. v. v. Vladimír Braun, nebo bývalý velitel 22. výsadkové brigády plk. v. v. Jiří Hudský, který tuto strážní jednotku připravoval a vysílal. Nechyběl ani současný ředitel ředitelství řízení speciálních sil plk. Karel Řehka a samozřejmě i stávající nově zvolený předseda klubu výsadkových veteránů Prostějov plk. v. v. František Stavný, který vojenskému útvaru rovněž v minulosti velel.

„Jsme rádi, že pozvání přijali i primátorka Statutárního města Prostějov RNDr. Alena Rašková a její předchůdce a čestný člen klubu výsadkových veteránů Miroslav Pišťák. Je důležité si uvědomit, že se psal rok 1990, byli jsme součástí České a Slovenské federativní republiky a existovala vojenská základní služba,” konstatoval Jindřich Starý.

Součástí tohoto vzpomínkového setkání byl i křest pamětního odznaku na stuze., Křtitelem se stal tehdejší velitel čety strážní roty, pozdější velitel 601. skss a ředitel vojenského zpravodajství genpor. v zál. Ondrej Páleník.

Celé vzpomínkové setkání se neslo v ohromné přátelské atmosféře, které neformálně pokračovalo společným obědem, posezením a debatami i v odpoledních a večerních hodinách. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám