Hlavní obsah

Propagátor moderní hudby Jaroslav Vogel poprvé v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravském muzeu se 30. října v 17.00 uskutečnila vernisáž výstavy Jaroslav Vogel (1894 - 1970). Výstava je věnována osobnosti meziválečného kulturního života v Moravské Ostravě. Jaroslava Vogla představila návštěvníkům autorka výstavy Mgr. Lenka Černíková, Ph.D.

Foto: Josef Zajíc

Jaroslav Vogel v Ostravském muzeu. 30.10.2014: Mgr. Lenka Černíková, Ph.D. Autorka Výstavy a koncepce monografie.

Článek

Výstava Jaroslav Vogel (1894 - 1970 ) - interpret hudebního prostoru předkládá veřejnosti zajímavé artefakty a málo známé souvislosti vztahující se k jeho profesionální dráze dirigenta, skladatele, publicisty, janáčkovského badatele a organizátora hudebního života.

Na výstavě jsou k vidění autografy (rukopisy) skladeb Jaroslava Vogla, jeho osobní záznamníky, historické fotografie, scénografické návrhy, programy symfonických koncertů a oper a vůbec poprvé jsou vystaveny originály korespondence Jaroslava Vogla s významnými osobnostmi evropské hudební scény 20. století: s Paulem Hindemithem, Igorem Stravinským, Witoldem Lutoslawskim a dalšími.

Vystavené exponáty dokumentují umělecký profil Jaroslava Vogla a prezentují jeho široký společenský dosah a význam pro českou hudební kulturu.

„Jaroslav Vogel se narodil v Plzni, do Ostravy přišel na začátku své umělecké kariéry v roce 1919. Rozvoj umělecké osobnosti Jaroslava Vogla ovlivnila zahraniční studia u významných hudebníků - pedagogů v Mnichově u Felixe Mottla, v Paříži u Vincenta d´Indyho a v Praze u Vítězslava Nováka. Na ostravské scéně se mohl dokonale realizovat. Jeho doménou byla dramatická díla Wágnera, Janáčka, Strausse a francouzská impresionistická opera,” uvedla při vernisáži kurátorka výstavy Lenka Černíková.

„Období Voglova působení v ostravské opeře lze nazvat "zlatou érou" kulturního života, neboť v době, kdy Ostrava postrádala profesionální symfonické těleso, založil orchestr spojených orchestrů Národního divadla moravskoslezského a Československého rozhlasu Ostrava, aby pořádal symfonické koncerty, na kterých pak vystoupili sólisté světového jména té doby - Hindemith, Stravinskij, Prokofjev a další,” dodala Lenka Černíková.

Ostravské muzeum uspořádá k této výstavě komentované prohlídky s autorkou výstavy 13. listopadu v 17.00 hodin a 27. listopadu opět v 17.00 hodin.

V rámci výstavy byla vydána obsáhlá monografie Mgr. Lenky Černíkové, Ph.D. Jaroslav Vogel 1894 - 1970 - interpret hudebního prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám