Hlavní obsah

Projekt města a Point 14 cílí na drogově závislé

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučit základním pracovním návykům drogově závislé osoby žijící na ulici má za úkol projekt Čistý podchod, který už druhým rokem funguje v Plzni.

Foto: Magistrát města Plzně

Naučit základním pracovním návykům drogově závislé osoby žijící na ulici má za úkol projekt Čistý podchod.

Článek

Zajišťují ho společně Odbor bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně a nezisková organizace Point 14, jež poskytuje komplexní pomoc lidem s problémem závislosti. Díky záměru, při němž se uklízí frekventovaná lokalita u Centrálního autobusového nádraží, už někteří klienti nastoupili léčbu. Kladná je i reakce veřejnosti.

„Jednou z hlavních priorit je pro nás v tomto volebním období oblast bezpečnosti. Práce s drogově závislými je velmi složitá, často jde o dlouhý proces. Pokud se nám povede tyto lidi motivovat k léčbě a vrátit alespoň určité procento z nich i díky takovýmto projektům do společnosti, nebo je alespoň nasměrovat s úpravou stylu jejich života, odrazí se to i ve zvýšení pocitu bezpečí ostatních občanů,” uvedl primátor Martin Zrzavecký, do jehož gesce oblast bezpečnosti v Plzni spadá.

Drogově závislé oslovují přímo na ulici terénní pracovníci organizace Point 14, snaží se je motivovat k zapojení do projektu. Zájemci pak jedenkrát týdně uklízejí podchod u plzeňského autobusového nádraží, k dispozici mají potřebné pomůcky, za odvedenou práci dostávají bagetu.

„Ohlasy od klientů jsou pozitivní. Někteří přicházejí pravidelně, za danou aktivitu jsou rádi,” uvedl Karel Nyerges, ředitel Point 14. Cílem je aktivovat u zapojených pracovní návyky. Největší odměnou přitom podle ředitele je, když se drogově závislý klient rozhodne nastoupit léčbu. „Máme takové případy. Nebývá to úplně běžné, že by člověk z terénních aktivit šel rovnou do léčby,” řekl.

„Dalším z cílů projektu je i změnit postoj občanů k uživatelům návykových látek a lidem žijícím na okraji společnosti. Často je na ně totiž nahlíženo velmi negativně. Projekt typu Čistý podchod jim ale dává u ostatních šanci,” zmínil Aleš Průša, šéf odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně. Pracovníci terénního programu za dobu realizace projektu zaznamenali už několik kladných reakcí z řad cestujících na autobusovém nádraží.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám