Hlavní obsah

Projekt Kura Kura má první výsledky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc po otevření rehabilitačního centra pro mořské želvy Kura Kura na ostrově Nusa Penida v Indonésii vypustili zaměstnanci Zoo Brno první 4 vyléčené želvy do moře. Slavnostního vypouštění karet pravých (Eretmochelys imbricate) se zúčastnili i místní hinduisté, pro které to byla významná událost.

Foto: Zoo Brno
Článek

K vypuštění došlo 14. června a hinduistické obyvatelstvo to zaujalo zejména proto, že želvy jsou pro ně posvátné symboly. „Jsme rádi, že projekt, který brněnská zoo intenzivně připravovala 10 let, má první výsledky. Věříme, že díky osvětě mezi místními obyvateli a práci našich lidí se podaří zpomalit želví apokalypsu,“ uvedl Martin Hovorka, ředitel brněnské zoologické zahrady.

Hlavní činností rehabilitačního centra, zřízeného brněnskou zoo jako její 2. záchranná stanice (1. je v Jinačovicích nedaleko Brna), je péče o zraněné želvy a želvy zabavené pašerákům. V současné době je v centru 8 želv, které tam přinesla ochranářská společnost PPK, působící na ostrově Nusa Penida. Želvy byly ve velmi zuboženém stavu a nyní jsou v péči pracovníků centra.

Stavba a vybavení centra je financováno z veřejných sbírek a z darů města Brna. Brněnská zoo věří, že se díky projektu Kura Kura podaří zachránit co největší počet těchto nádherných tvorů, kteří se stávají oběťmi devastující činnosti člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám