Hlavní obsah

Prohlídky krytu CO v přerovském kině Hvězda jsou pro letošní rok již vyprodány

Novinky, Svatava Měrková

Letošní otevření protiatomového krytu a jeho technického zázemí v kině Hvězda v Přerově vyvolalo mezi veřejností nebývalý zájem. Během dvou týdnů se naplnily všechny tři prohlídky stanovené na 28. října. Dvou dnů pak zájemci vyprodali i druhý letošní termín - 17. listopadu.

Foto: Svatava Měrková

Nově vzniklá expozice v původní velitelské místnosti

Článek

Zpřístupnění dosud nepřístupných prostor nejen Přerovany láká. Kapacita prohlídek je však omezená na 60 lidí na jednu prohlídku.

„Jde zejména o bezpečnost návštěvníků. Přece jen je to technický prostor s řadou výstupků, schodů, snížených míst, dveří..., bez průvodce se zde dá lehce zabloudit. A my jako průvodci budeme mít skupinky po 20 lidech. To je podle nás bezpečné maximum,” uvedl jeden z průvodců - hasič Radomír Vlach. 

Zájemcům se budou věnovat tři průvodci - odborníci na krytovou problematiku i na civilní obranu. Jsou mezi nimi i ti, kteří měli výstavbu úkrytů na území města na starosti. Město Přerov je totiž hned po Praze městem s největším počtem krytů. Ve své největší slávě jich mělo 138. S počty rapidně zamávaly povodně v 97. roce, a také fakt, že tento způsob ochrany obyvatelstva již není v dnešní době příliš aktuální a každý rok je několik krytů zrušeno. 

Co se lidé nedozvědí v rámci hodinové prohlídky, doplní jim 40minutový navazující dokumentární snímek Do krytů, Přerove!, jenž vznikl u příležitosti letošního stoletého výročí republiky i zpřístupnění protiatomového krytu. V něm tvůrci s kamerou nahlédnou do vybraných zajímavých úkrytů ve městě, zavzpomínají na branná cvičení a odtajní divákům dříve tajnou výstavbu těchto podzemních pevností.

„Natáčení probíhalo skoro celý letošní rok a bylo i pro nás nesmírně zajímavé nahlédnout do míst, kam se v podstatě nikdy žádný civilista nedostal. Určitě to bude hodně přínosné i pro naše diváky. Film je ještě horký, dostříhávali jsme ho tento týden,” uvedl kameraman Jiří Dvorský.

V rámci prohlídek se lidé podívají například do místnosti vzduchotechniky a vodohospodářské místnosti a vyjdou si nouzovým východem. V podzemí pod sálem vznikla také tematická expozice. Přímo v sále, který by v případě potřeby ukryl až 900 lidí, si pak mohou vychutnat dokumentární film.

„Dokument začíná zvuky bombardování a sirénou - chtěli jsme tím dopřát divákům pocit, že sedí po tmě v úkrytu a skrývají se před náletem,” doplnil Dvorský.

Na oba letošní termíny již není možné se dostat, avšak vedení kina Hvězda, které má na starosti i kryt, zvažuje, že udělá ještě do konce roku jednu až dvě mimořádné prohlídky. Další plánované 4 jsou totiž až v příštím roce, a to 8. května 2019 - která je nejbližší, pak 28. 9., 28. 10. a 17. 11. Je ale možné objednat se i coby skupina individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám