Hlavní obsah

Program projektu tréninkového zaměstnávání vyzkoušelo 40 účastníků

Novinky, Adam Šimčík
Aktualizováno

Projekt Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením, který byl podpořen v rámci 5. výzvy OP Praha Adaptabilita, přispěl k řešení nezaměstnanosti lidí s tímto závažným hendikepem.

Foto: OPPA

Logo OPPA

Článek

Účastníci projektu měli možnost v jeho průběhu projít řadou aktivit zaměřených na zlepšení jejich pracovních dovedností a získali i tréninkové pracovní místo v jednom z obchodů s dárkovými předměty v Praze.

Cílem projektu bylo zajistit pracovní uplatnění pro osoby s tímto postižením prostřednictvím vzdělávání a motivace, ergoterapie, pracovní praxe, pracovní rehabilitace a vytvořením nových pracovních míst v rámci etablovaného sociálním podniku.

V průběhu projektu, který skončil letos v dubnu, prošlo programem 40 účastníků, kteří si osvojili důležité pracovní dovednosti a získali mnohdy první pracovní zkušenost v malý prodejnách v Praze 3. Odborní asistenti pomáhali účastníkům projektu i k získání nového zaměstnání prostřednictvím poradenství a asistence při ucházení se o zaměstnání, pilovali s nimi životopisy, motivační dopisy i vystupování před potenciálním zaměstnavatelem.

Tréninkové zaměstnání probíhalo tak, aby účastníkům poskytlo představu o fungování jak chráněného, tak i o otevřeného trhu práce. 

„Projekt vznikl, protože pracovních míst pro lidi s mentálním postižením je stále velmi málo a protože z vlastní zkušenosti víme, že pracovně tréninkový program je nejpřirozenější a nejefektivnější způsob pracovní integrace, takto znevýhodněných osob,“ uvedla jednatelka společnosti A MANO, která projekt zajišťovala. 

Ve všech aktivitách projektu byl kladen důraz na individuální přístup a pravidelnou a dlouhodobou práci se všemi účastníky, což jsou postupy vycházející ze zkušeností nabytých při práci realizátora s lidmi s mentálním postižením v chráněné dílně. A MANO v současnosti provozuje dílnu na výrobu keramiky v Praze 3 a pražírnu kávy v jihočeských Drahonicích.

Projekt byl jednoznačně úspěšný, někteří jeho účastníci našli pracovní uplatnění už během aktivit projektu, jiní bezprostředně poté, co z projektu odešli. Společnosti A MANO se podařilo zajistit jeho pokračování i v následujících měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám