Hlavní obsah

Program Made in Melbourne roztančil i obecenstvo

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva australských studentů v Ústí nad Orlicí byla doplněna 23. března v Roškotově divadle pro školy i pro veřejnost představením, v kterém byly uvedeny tradice a zvyky jejich země slovem, hudbou, písní a tancem v programu nazvaném Made in Melbourne.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dvaačtyřicetičlenný soubor studentů australské střední školy uvedl své hudební a taneční vystoupení typickou rytmickou písní.

Článek

V pondělí 21. března do Ústí nad Orlicí opět po třech letech zavítalo 42 studentů a 6 doprovázejících učitelů z australské střední školy Ringwood Secondary College, kteří jsou na svém světovém turné World tour 2016, kdy během pěti týdnů procestují sedm zemí celého světa.

Po návštěvě USA, Kanady, Anglie, Nizozemska a Francie stráví nyní předvelikonoční dny do pátečního rána 25. března v ČR, tradičně v Ústí nad Orlicí, a toto své turné ukončí před návratem domů ještě pobytem v Číně.

Návštěva v Ústí nad Orlicí je uskutečňována v rámci 12 let trvající spolupráce s místním gymnáziem, během které proběhlo již sedm výměn, kdy také navštívilo 20 studentů a 2 učitelky ústeckého gymnázia v minulém roce podruhé australskou školu v Melbourne.

Náplní programu současné návštěvy australských studentů je mimo prohloubení spolupráce a navázání nových přátelství, také poznání školní výuky a památek města a okolí. K bližšímu seznámení výrazně přispívá ubytování v rodinách, kdy pro ústecké gymnazisty to je velká příležitost k procvičení anglické konverzace.

Dalším přínosem výměn je nacvičení pásem, v kterých se studenti vzájemně seznamují s historií, zvyky a kulturou svých zemí.

Letošním vyvrcholením návštěvy australské školy je hudebně-dramatické představení přibližující historii a současnost Melbourne, které uvádí pod názvem Made in Melbourne. Vystoupení bylo uskutečněno ve dvou představeních pro školy a jednom večerním pro veřejnost.

Jedná se o hru umně postavenou převážně na neverbálním podání, kde potřebnou atmosféru k promítaným obrazům vytváří melodie hudby doprovázená písněmi a tancem. Pokud je užito mluvené slovo v angličtině, běží na horizontu plátna překlad v českém jazyce.

Začátek samotného děje je zasazen do doby konce 18. století, kdy dochází k osídlování Melbourne Evropany. V působivé scéně se zvukem trubek je pak ohlašován příchod koloniálních velmocí. Přes boj o prosazení osmihodinové pracovní doby a volebního práva žen se děj přesouvá do období 1. světové války.

Po smutných melodiích charakterizujících tuto dobu nastupují s příchodem poválečných přistěhovalců nové rytmické písně a tance. S temperamentním provedením se členové souboru rozeběhli do uliček hlediště, kde zvedli ze sedadel a roztančili i obecenstvo.

Vesele je také uveden vývoj moderního Melbourne i když je do děje vsunuta připomínka Černé soboty února roku 2009, kdy došlo mohutným požárem ke zničení stovky domů v Melbourne a okolí a 177 obětem na životech.

Optimistický závěr představení však potvrdil spokojenost diváků a navázání přátelských vztahů všech přítomných. Za vytrvalého potlesku se předáním upomínkových předmětů rozloučili zástupci australské školy v čele s režisérem Benem Moody se zástupci ústeckého gymnázia pod vedením ředitele Marka Hoffmanna, čímž byla oficiální část programu zájezdu ukončena.

Výběr článků

Načítám