Hlavní obsah

Proč se ženy učí jazyky lépe?

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to pravda odvěká, že ženy toho vždy namluví více, a to ve všech koutech světa a i v jazycích, které nejsou jejich rodnými. Jak je to možné, že se snadněji učí jazykům než muži?

Foto: Ilustrační foto

Zázemí jazykové agentury napovídá, že příprava není nikdy podceňována

Článek

Na to jsme se zeptali Skřivánků, tedy jazykové agentury Skřivánek, která slaví úspěchy se svojí výukou na celém světě.

Andrea Vojáčková ze jmenované agentury nám vysvětlila přístup žen následovně: „Ženy se chtějí vzdělávat, aby se cítily jisté a sebevědomé. Nechtějí se stydět hovořit cizím jazykem a vyhýbat se situacím, kde se cizí jazyk používá. Pokud umí cizí jazyk, cítí se prostě lépe a mají pocit, že budou úspěšnější a budou mít v životě víc příležitostí,” s čímž (my ženy) můžeme jen souhlasit.

Podíváme-li se do pravěku, je asi patrné, kde je původ rozdílných schopností. Muži se soustředili na lov potravy, kde dokázali být bez hnutí a hlavně po většinu času potichu, aby kořist nevyplašili. Ženy byly ochránkyně ohně, domova, staraly se o přípravu potravy, pečovaly o děti a víme i dnes, že u těchto činností se mlčet prostě nedá. Ke komunikaci měly zcela jasný a také odlišný důvod než muži a právě toto rozdělení rolí významně ovlivnilo rozvoj jejich mozku.

Řada výzkumů (např. Univerzita v Yale či Univerzita v Sydney) prokázala, že skutečně odlišnosti v komunikaci pramení z trochu jiné stavby a fungování ženského a mužského mozku. Je sice pravda, že ženy mají nepatrně menší mozek než muži - z toho občas pramení narážky na ženy, kdy se muži s mírnou nadsázkou označují za odlišný živočišný druh.

Ženy však mají proporcionálně větší centrum řeči, které je rozloženo v levé mozkové hemisféře a pozor, jedno menší, takové trochu záložní, mají ještě také v pravé hemisféře, a to je důvod, proč při komunikaci zapojují obě mozkové hemisféry. Výsledkem jsou lepší komunikační dovednosti, ale také lepší periferní vidění, schopnost dělat víc věcí najednou či vysvětlují větší vnímavost vůči citům druhých.

O tom všem jsme si povídali s Andreou Vojáčkovou, která svému oboru opravdu rozumí, ale zajímal nás však ještě také názor metodičky výuky jazyků. Při návštěvě u Skřivánků jsme se tedy ještě na závěr dotázali Jany Kadlíkové na zákonitosti a zvláštnosti, které při výuce jazyků platí v obecné rovině. Ta nám ozřejmila to, co si běžně ani neuvědomujeme a je to vlastně jasné.

„Odlišnosti jazyka nás nutí více se zamýšlet i nad svou mateřštinou. Tím se výrazně prohlubuje náš cit pro učení se jazykům, který se odráží v lepších komunikačních dovednostech,“ uvedla Jana Kadlíková.

A víte, kolik slov potřebuje „vypovídat“ průměrná žena a průměrný muž?  Na to nám také odpověděla Jana Kadlíková: „V průměru je uvažováno zhruba 20 000 slov u žen a 7000 slov u mužů za den.” Ještě nás upozornila na to, že se názory na počet vyřčených slov mnohdy značně rozcházejí. Přesto můžeme konstatovat, že ženy ke svému životu potřebují prostě více slov, a tak se jich i více učí, a to i v jazycích cizích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám