Hlavní obsah

Pro Plastožrouta už je nasbíráno 67 tun PET víček

Novinky, Vendula Foldyna

Nebývalý zájem projevují žáci základních škol, děti z mateřských škol, pracovníci charitních organizací a dalších občanských sdružení o druhý ročník soutěže Nakrmte Plastožrouta.

Foto: kresba - Libor Drobný

Maskotem soutěže je nenasytný Plastožrout.

Článek

Vyhlásila ji zlínská firma Jelínek-Trading, přední zpracovatel plastového odpadu v České republice, a opět ji zaměřila na sběr víček od PET lahví. I když tzv. plastožroutí soutěž končí až 31. května, již nyní je jasné, že předčí její první ročník, kdy za 12 měsíců křelovská provozovna společnosti Jelínek-Trading od sběračů víček přijala celkem 53 877 kg a zaplatila jim za ně přes dvě stě tisíc korun.

„Od 1. října 2012 do 28. února 2013 naše provozovny v Křelově na Olomoucku a ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku vykoupily už 67 tun víček od PET lahví za zhruba 400 tisíc korun,“ uvedla Kateřina Frkalová, koordinátorka soutěže ve firmě Jelínek-Trading.

„Oproti prvnímu ročníku vzrostl počet sběračů, kteří víčka dovezou do provozoven na vlastní náklady, kdy za jeden kilogram obdrží zvýhodněnou cenu 6,50 korun. Zatím největší zásilku jsme získali od Pavla Švece z Hlušovic (25 720 kg) a od Ivo Láníka z Holešova (14 509 kg). V obou případech bude finanční výtěžek z prodeje víček použit na zakoupení různých rehabilitačních pomůcek pro postižené děti,“ uvedla Kateřina Frkalová.

Sběračům, kteří nedisponují dopravními prostředky, je nabídnut firemní svoz. Tuto možnost upřednostňují zejména školy. Mezi mateřskými školami je zatím nejpilnější MŠ Bludov, která odevzdala 660 kg víček. Ze základních škol nenasytného Plastožrouta dosud nejvíce nakrmila ZŠ ul. Mládeže 3 ze Znojma, jejíž žáci shromáždili a odevzdali 700 kilogramů plastového materiálu.

„Ukazuje se, že soutěž (její podmínky jsou na www.plastozrout.cz) významně přispívá k environmentální výchově mládeže,“ uvedl pro Novinky.cz Pavel Rosman, marketingový specialista společnosti Jelínek-Trading. „Do druhého ročníku naší plastožroutí soutěže se zaregistrovalo 201 základních a mateřských škol zejména z Moravy. Vykoupený plastový materiál využíváme na naší recyklační lince v Křelově k výrobě granulátu a ve Vrbně pod Pradědem z víček lisujeme nové zahradní kompostéry pro tuzemské i zahraniční dodavatele,“ dodal Pavel Rosman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám