Hlavní obsah

Pro gorily se vybralo přes sedm tisíc telefonů, akce pokračuje

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci projektu Přineste starý mobil, podpořte strážce pralesa! se v ČR vloni vybralo 7 tisíc mobilních telefonů. Za každý společnost Rema Systém vyplatila 10 Kč, které byly použity na nákup vybavení pro strážce kamerunské rezervace Dja, ve které žijí gorily. Akce pokračuje i v letošním roce.

Foto: Miroslav Bobek
Článek

Začátkem dubna 2010 zahájila pražská zoologická zahrada ve spolupráci se společností Rema Systém sběr starých mobilních telefonů. Jde o kampaň, jejímž cílem je zrecyklovat co největší množství vysloužilých mobilních telefonů a přispět k ochraně goril v Africe. Za každý vybraný mobil vyplatí Rema Systém 10 Kč, které budou použity na pořízení vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja v Kamerunu. V loňském roce projekt vydělal 73 tisíc korun, předloni pak 112 tisíc. 

"Jeden z poddruhů goril je v Africe ohrožován těžbou koltanu, který se používá při výrobě mobilních telefonů i jiné elektroniky. Úvaha byla jednoduchá - když se telefony zrecyklují nebo prodají dál, nebude ho potřeba tolik a tlak na gorily a jejich prostředí se sníží," přiblížil prvopočátky vzniku kampaně ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek. 

Gorila nížinná, kterou chová i pražská ZOO, je ve střední Africe ještě relativně početná. Tropický deštný les, v němž žije, však den za dnem mizí. Největší šanci přežít bude mít tento poddruh gorily v rezervacích jako je Dja na jihovýchodě Kamerunu. "V rezervaci o rozloze víc než půl milionu hektarů pracuje šedesát strážců, označovaných „ecoguards".  V rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky, s nasazením vlastních životů chrání gorily, pralesní slony a další zvířata před nájezdy ozbrojených pytláků," podotkl Bobek. Z prostředků, získaných sběrem mobilů, jim organizátoři pořizují právě potřebnou výstroj. 

Projekt vzbudil zájem i v zahraničí. "Vítáme iniciativu pražské zoologické zahrady a doufáme, že se rozšíří i mezi další subjekty v Evropě," uvedl Michael Stanley-Jones, tiskový mluvčí Programu OSN pro životní prostředí. Rovněž zahraniční noviny referovaly například o „České gorilí mánii, která pomáhá gorilám v Africe“.

Pomoci gorilám můžete i vy. Vysloužilé aparáty čekají speciální tubusy umístěné v zoologických zahradách v Brně, Děčíně, Dvoře Králové, Hodoníně, Chomutově, Jihlavě, Liberci, Ohradě u Hluboké nad Vltavou, Olomouci, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem, Rapotíně, Vyškově a ve Zlíně.

Gorila nížinná

Největšího žijícího primáta najdeme ve volné přírodě ve středozápadní Africe od jihovýchodní Nigérie po Gabun. Gorily nížinné dosahují hmotnosti až 275 kg, výšky 1,8 m a dožívají se až padesáti let. Gorily jsou téměř výlučnými vegetariány, živí se listím, výhonky, kořínky a stébly rostlin. Žijí ve stálých tlupách (o 2 až 30 jedincích), které jsou vedeny nejsilnějším stříbrohřbetým samcem. Domovský areál každé skupiny má rozlohu 800 až 1800 hektarů. Navečer si stavějí hnízda, v nichž přespí. 

V České republice gorily chová ZOO Praha, ZOO Dvůr Králové a najdeme je i ve zlínské ZOO. Ta chová jednu z nejstarších goril v Evropě. Samice Judita, narozená v roce 1964 v Gabunu, přišla do zahrady  v roce 1997 z izraelské Zoo Ramat Gan.

Reklama

Výběr článků

Načítám